Развръзка! Договорен е един танкер с газ от САЩ през октомври, идва през Турция

Държавата договори да бъде доставен един танкер втечнен природен газ от САЩ през октомври. Той ще дойде през Турция. Това стана ясно от изявление на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти.

От думите му се разбра, че другите танкери не могат да пристигнат, тъй като не са открити слотове, където да бъде разтоварен втечнения газ. Ето какво още уточни Христов:  

 

“Приехме оферта за доставка на кораб през октомври.  През ноември и декември не намерихме слотове. Танкерът през октомври - доставката ще е  в Турция. Преговорите за намиране на слотове бяха тежки. Благодаря на колегите от Турция. С общи усилия успяхме да осигурим слот за разтоварване. Обезпечаваме голяма част от количеството за октомври на конкурентна цена спрямо пазарните условия. Търсим възможност да осигурим системни доставки на тръбна газ. Имаме оферти за доставка на газ. Най-много ни притеснява цената и тенденцията на пазара за повишаване на цената. Сега получаваме на 300 евро за мегаватчас, което е гранично за индустрията. От тук нататък задачата ни е намиране на възможно най-ниски ценови варианти".

 

Припомняме ви, че правителството на Кирил Петков води разговори за 7 танкера, като остави офертата да бъде подписана от служебния кабинет.

https://frognews.bg/novini/razvrazka-dogovoreno-edin-tanker-gaz-sasht-pr...