Разкриват 307 изборни секции в 71 държави

В 500 секции ще има възможност за машинно гласуване

Въз основа на информация от МВнР Централната избирателна комисия реши да увеличи броя на секциите на някои места в чужбина. Общият брой на секциите извън страната стана 307 в 71 държави, съобщи пред журналисти в четвъртък Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. 

В посолството ни в Берлин ще има две секции вместо една, в Мюнхен от една секциите се увеличават на три, в Мадрид също ще има три секции, във Виена ще има две вместо една секция. Секцията в Джакарта ще бъде закрита, съобщи Андреев. Броят на секциите в чужбина пак ще се промени, защото се очакват промените в Избирателния кодекс, с които ще падне ограничението от 35 секции за страни в ЕС. В ЦИК бяха проведени консултации с парламентарно представените партии за назначаване на СИК в чужбина. Досега само на няколко места СИК са в пълен състав. 

Очакват се предложения от партиите за назначаване на членовете на останалите СИК, съобщи Андреев. Машинното гласуване ще се осъществява от фирмата "Сиела Норма", която единствено е дала оферта на техническото задание за ползване на 500 машини , плюс 35 резервни. 500-те секции, в които ще се разположат тези машини, са в 31-те избирателни района на страната. Тези секции са публикувани на страницата на ЦИК, а решението за тяхното избиране е с номер 3799 от 18 октомври. От 12 до 19 октомври в ЦИК са постъпили шест жалби за неправомерно използване на лични данни. Те се препратени по компетентност на Комисията за лични данни. 

Срещу решения на ЦИК има пет жалби и за тях се чака решение на ВАС. Една от тези жалби е за местата за гласуване в чужбина. Делото във Върховния административен съд по тази жалба е в петък, каза Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия. До 22 октомври граждани с трайни увреждания могат да подадат заявления в общината за гласуване с подвижна избирателна комисия, припомни Нейкова. До същата дата хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление в общината за включване в избирателните списъци 

http://www.faktor.bg/