Разкритата скрита кар(ан)тинка на Борисовото енергийно заиграване с Русия

Иво Инджев

Споменаването на Русия отпадна тихомълком от българското енергийно рапортуване пред Брюксел. Това се вижда под лупата на експерти, разчели “скритата картинка” в балканския поток от думи, предназначен за европейска консумация във връзка с енергийните помисли на българското правителство.

“Европейската комисия излезе с остри критики за Интегрирания национален план “Енергия и Климат” (ИНПЕК) на България. Стратегическият документ описва какви цели си поставя страната ни до 2030 г. и как смята да ги постигне. Той е изработен от две министерства – на енергетиката и на околната среда и водите”. https://faktor.bg/bg/articles/ek-izleze-s-kritichen-doklad-za-energiyniya-plan-na-balgariya-do-2030-g

Най-интересната част от европейската реакция е…изпреварващата реакция на българските власти, констатирана от анализ на “Дневник”, цитиран от Фактор.бг. Защото анализаторите са забелязали какво липсва в “скритата кар(ан)тинка” в преработения за европейска консумация в рамките на текст от 280 страници, изписани с дребен шрифт: липсва думата Русия, за разлика от първия вариант на документа.

Конкретно авторите на предложената за прочит от европейските специалисти правителствена енергийна стратегия на България изобщо не споменават АЕЦ “Белене”, 7 блок на АЕЦ “Козлодуй ”. Нито става дума за маскирания от Борисов като “Балкански поток” и обречен на яловост от американската съпротива и динамиката на регионалния пазар “Турски поток”. 

Самата Турция, която по последни данни вече намали в пъти вноса си на газ от Русия и спря това лято подводния “Син поток” от Русия (уж за ремонт), е на път изобщо да се преориентира към Азербайджан, Иран, Катар, САЩ и към новооткрити собствени източници за задоволяване на нуждите си от газ. Русия вече изпадна от първо на четвърто място сред вносителите на суровината в Турция.

Чудно ли е, че тихомълком и България спира да споменава в докладите си до ЕК за руския газ и транзитирането му през същата тази Турция, беглец от някогашната си руска газова обвързаност? Не. Ето защо няма в рапортуването на София пред Брюксел и обичайните пояснения за плановете за транспортиране на природен газ през България, споменаван преди като руски. 

Но, както вече стана дума в началото на този текст, въпреки това Европейската комисия не се хваща на опитите да бъде “умилостивена” и реагира с категорична критика на празнословието на софийското енергийно многословие.

А в същото време …

В същото време държавният секретар Майк Помпео предупреждава Румъния за зловредното влияние на Русия, комунистически Китай и техните ( местни) помагачи. Това се казва в негово обръщение към министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску. https://www.gazeta.ru/politics/news/2020/10/20/n_15105187.shtml

В това румънско-българско уравнение има само една неизвестна величина: кога западните ни съюзници ще престанат да премълчават в публичните си изявления Борисовото енергийно заиграване с Путин, срещу което засега се дочува само приглушено ръмжене от страна на Брюксел и Вашингтон?

Въпрос на време е. А времето на платената любов между ЕНП и Борисов, като приносител на гласове в общия партиен кюп, изтича. Дори и да се дотътри до редовните български парламентарни избори през март в качеството на заинатил се на поста български премиер, токсичният Борисов вече ще носи само негативи на енепейците. Те го знаят и той го знае. Остава да видим развръзката.