Разкрития за корупция цяла година са премълчавани от Президентството. Защо?

За корупция по високите етажи на властта, за която е ниформирано надлежно Президенството, от "Дондуков" 2 мълчат вече цяла година. Случаят касае зам.-министърът на МРРБ Захари Христов от служебния кабинет на Румен Радев, който през 2021 г. е поискал подкуп от строителна фирма. След като държавният глава бил уведомен личво за това, Христов бил махнат от поста. Когато обаче е назначено сегашното служебно правителство, Захари Христов отново е върнат на същия пост.

Подобни разкази за взет подкуп се чуват за първи път в национален ефир за пореден път преди дни в предаването на Сашо Диков по Евроком.

 

Подробности за  схемата, разкрити от Тодор Стоянов може да видите тук.  Стоянов е бивш шеф на дирекция “Държавна собственост” в МРРБ и също така бивш зам-министър на същото ведомство:

“Човекът от частната фирма, който беше дошъл, разказа, че е получил обаждане от Захари Христов по телефона. Те са се познавали и е трябвало да се видят в Ягодово, в къщата на самия Захари Христов. Разговорът е бил насочен към темата, че имат да получават пари от държавата за свършена работа по пътно строителство. Но плащането е забавено.

 

При което Захари е обещал това плащане да бъде осъществено, но поискал от фирмата 10 процента. Реакцията на строителя е била, че тази сума за него е непосилна. Казал е на Захари, че може да му даде 10 000 лева. Захари е реагирал - това е подигравка, няма и един процент. 

 

След тази среща Виолета Комитова /бивш министър на МРРБ/  се обади по телефона на Димитър Стоянов /главен секретар на президента/, разказа му накратко каква среща сме имали. От там отидохме с нея и същия човек при Димитър Стоянов”.

По думите му последвала и среща при президента, а след три дни Захари Христов бил махнат. 

 

Изненадата за всички дошла, когато с идването на новия кабинет, на 4 август 2022 г. Христов бил върнат на мястото. А самия източник на информация Тодор Стоянов - уволнен. 

 

Тодор Стоянов
.

 

Последните разкрития сочат, че това е станало след намеса на съветник на президента.

Същата тема бе повдигната и  от шефа на Института за пътна безопасност Богдан Милчев в неделя, в сутрешния блок на бТВ. Милчев разказа същата случка, като допълни, че влиянието за подобни процеси върху президентската институция идвали от т. нар. “пловдивска връзка”. 

 

Богдан Милчев
.

 В интервю за БТВ регионалният министър Иван Шишков обясни в неделя  вечер, че е уволнил Тодор Стоянов заради отнет достъп до класифицирана информация. Известно е, че това е удобна схема в службите за сигурност, за да бъде махнат един или друг неудобен човек. Първо му се взима допуска до секретна информация, а след това се гони.  

 

Много от поробностите по скандалния случай вече са публично известни. Реакция обаче няма.

 

Надяваме се съответните институции и органи най-накрая да се заемат със случая и да започнат неговото разследване.

 

Учудващо е обаче мълчанието на Президентството и държавния глава Румен Радев. През последните години той се заяви като ревностен противник на корупцията. Изправи се и срещу модела "Борисов", известен със задкулисните игри и интриги. Това му осигури подкрепата на широк кръг слоеве от населението. И с право. На хората им писна пред очите им да се разиграват безпардонни кадрувания, назначения и злоупотреби с властта.

 

Досега от "Дондуков" 2 трябваше да чуем ясна позиция по скандала. За слухове ли става дума, за неверни твърдения или наистина има опит за изнудване и корупция.

Още повече, че по закон, когато не се съобщава за подобно деяние, прикриването се възприема като съучастничество. Създава се и впечатление за "чадър" над определени лица, подвизаващи с в Президентството и въобще във властта.

 

Затова реакцията на г-н Радев е толкова важна. И знакова...

 

Съмненията ще натежат като оловни облаци, ако и след новите разкрития няма никакъв знак, че държавността не си е отишла безвъзвратно...

 

Екип на Фрог нюз

 https://frognews.bg/novini/hronologiia-koruptsiiata-prezidentstvoto-kopr...