Разликите между балтийското свободолюбие и срамнителното ни балканско родолюбие

В Естония битката за премахване на съветското монументално натрапничество се води  второ десетилетие, но тя се ускори значително след съветската агресия срещу Украйна и вече е на финала. Балтийската държава, както и България, беше шпикована нагъсто с тази нагледна агитация в полза на разпадналата се съветска империя – на малка територия със стотици жалони на робството. 

Правителството на Кая Калас декларира, че ще отърве страната от това съветско наследство и взима мерки да изпълни обещанието си.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/08/05/4377129_estoniia_premahva_vsichki_suvetski_pametnici_ot_ulicite/

На ход е демонтирането на съветския танк в Нарва, който досега беше нещо като препъни камък по пътя към освобождаването от тотемите на “освободителите”. Стигна се дотам, че местните власти се отказаха да се борят с агресивните рашисти, защитаващи танка. Тогава се намеси Калас ( на снимката). Заяви, че съветските монументи са източник на напрежение в обществото и танкът ще бъде преместен във военен музей.

 

 

 

 

“ Както обещах, няма да го местим под покрова на нощта, днес е хубаво слънчево утро”, заяви тя след като пристигна в Нарва да наблюдава,а на практика да ръководи лично демонтажа.

 

 

 

 

С процедурата са се заели военните, а полицията осигурява охраната на събитието с 20 коли и кучета. Над мястото на демонтажа кръжи самолет на граничната охрана. Рашистите, които се опитваха да държат танка под тяхна охрана са помолени да напуснат- както и журналистите ( поради съображения за сигурност).

Напомням, че преди 15 години при демонтирането на съветския паметник от центъра на Талин местните рашисти проявиха системна агресия, нападайки привържениците на демонтажа. В крайна сметка той беше осъществен. Монументът беше преместен заедно с костите на дузина загинали червеноармейци. Погребаха ги на военно гробище, а към паметника добавиха табела с пояснение, че това е монумент на съветските окупатори.

В нощта на 27 април 2007 година рашисти нападнаха активисти, демонстриращи с искане за демонтиране на “Бронзовия войник”. Вандализираха центъра на Талин с чупене на витрини и късане на електропроводи. В резултат бяха арестувани 300 души, а един от агресорите почина от раните си след сблъсъци около паметника.

 

 

 

 

Този път естонските власти взеха превантивни мерки и на мястото на демонтажа в Нарва бяха изпратени армейски и полицейски части. 

Обръщам отново внимание на разликите с българския клиничен случай на самоунижение.

– В България, за разлика от Естония ( и практически във всички останали европейски страни, завладени от войските на Сталин под знамето на освобождението), Червената армия влиза като на парад без нито един изстрел на българска съпротива, но въпреки това парадира с окупацията си чрез артилерийски салюти след навлизането във всеки по-голям български град. Няма у нас и костници по тази причина, а изкуствено създадената в София в кв. “Лозенец” е гроб на загинали другаде на Балканите червеноармейци, някои починали от раните си при лечение в България. 

– В България няма и живеещо от няколко поколения руско население, както в насилствено съветизираната Естония, където местните руснаци претендират да решават въпроса със съветското наследство на правата на граждани, родени на тази територия. У нас защитниците на робската маркировка са българи с робско самосъзнание.

– В Естония армията и полицията помагат за демонтирането на съветските тотеми. У нас армията можем да подозираме в обратни настроения ( вижте само кой е главнокомандващ на същата стража на МОЧА и подобията му след подобието му Първанов), а за полицията знаем със сигурност, че е “поела ангажимент” пред руското посолство да пази МОЧА, както призна вътрешният министър Бойко Рашков

– В Талин правителствата се сменят, но не и политиката за освобождаване от натрапените монументи на “освободителите”. У нас правителствата се сменят, но нито едно не е направило дори и намек за необходимостта от подобно родолюбиво начинание.

Не е за чудене, че освободената от съветското закрепостяване Естония върви бързо по пътя на просперитета сред бившите съветски колонии и се нарежда по редица показатели в това отношение до развитите западни демокрации. Докато България е трайно закотвена на дъното в европейските класации по жизнен стандарт със съветската котва и упорито се прави, че не забелязва връзката със старите си съветски зависимости. 

https://ivo.bg/2022/08/16/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%...