Разпасаният пояс на президентските тайни служби

Разпасаният пояс на президентските тайни службиБившият държавен глава Георги Първанов, известен още като Гоце, е събирал компромати за фигури по високите етажи на властта – заяви пред TV-7 полк. Николай Марков, бивш офицер от НСО.

Tой не за пръв път прави подобно изявление. Именно изнасянето на тази тайна от кухнята на президентството стана причина за неговото уволнение през 2006 г., поискано от Първанов. Тогава той посочи, че събирането на компрометираща информация за охраняваните от НСО висши държавни служители е започнало още през 2002 г. – сиреч почти от самото начало на първия Гоцев мандат.

Този път полк. Марков си позволи да бъде по-конкретен. “По време на своя президентски мандат той възлагаше да се събира и да му бъде предоставяна цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности” – каза той.  И допълни, че донесенията са били свързани както с детайлни сведения за личния живот на охраняваните, така и с техните действия, свързани с изпълнение на служебните им задължения.

Ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, който участваше в същото предаване, потвърди дадената информация и квалифицира тази практика като “злоупотреба с власт, която е останала ненаказуема”.

Това между впрочем е много мека формулировка. Подобен тип заиграване на държавния глава с тайните служби би предизвикало огромен скандал във всяка цивилизована страна. При това с две основания – първо, защото държавния глава си позволява недопустими от закона и Конституцията действия, и второ – защото чрез своите “поръчки” той компрометира и корумпира тайните служби. Разпасва им пояса, фигуративно казано.

В България обаче и този скандал е на път да отмине някак си между другото. При това след като е очевидно, че тези президенски заигравания с тайните служби са не единичен прецедент, а постоянна практика.

Не би трябвало да пропуснем факта, че в същото време ген. Кирчо Киров, несменяем шеф на другата подопечна на президента тайна служба (и бранен от него с цената на тежки скандали), е даден на прокурор по искане на новия президент за сериозни финансови злоупотреби в НРС.

Злите езици твърдят, че не най-значителната, но най-пикантната част от тях е свързана с купуване на скъпи ловни пушки и организиране на авджийски излети за бившия президент. Бившият президент, разбира се, отрече НРС да е участвало в подобни несвойствени дейности; за сметка на това пък участието на НСО е документирано в поне един от тях – по време на ловния излет за тепане на вълци край Симитли на 1 март 2008 г., когато тъкмо гардовете от НСО са доставили убитите магарета за примамка; с техни джипове е извозена местната ловна дружинка в качеството си на хайка (каквато е забранена по закон) - като същите джипове сетне не са благоволили да върнат хората обратно, ами просто са ги зарязали в планината.

Дребната подробност е, че тази незаконна хайка за вълци е организирана ден след трагедията с влака за Кардам, в който осем души изгоряха в запален вагон, заради което беше обявен национален траур.

Полковник Марков даде гласност и на други скандални подробности, свързани с дейността на НСО. Той заяви, че в службата има служители, които работят за фигури от престъпния свят. Тази скандална ситуация между впрочем отдавна е намерила потвърждение в случая с друг служител на НСО, също уволнен въз основа на съшити с бели конци обвинения – Пламен Марков. Същият е свидетел по делото “Октопод” по повод публичното му изявление, че през 2008 г. е бил привикан на басейна “Спартак” от Алексей Петров, който му е възложил да убие бизнесмена Гриша Ганчев.

Забележителното в случая е, че поръчката е направена абсолютно открито и със съзнанието, че просто не може да бъде отказана. Вместо да я изпълни обаче, Марков уведомил за това искане набелязаната жертва. След което се стига до абсолютно абсурдната ситуация – при която по неговите думи президентът Първанов привикал Гриша Ганчев и Алексей Петров, за да реши чрез този поверителен разговор спора помужди им – като един същински Капо ди тути капи – в добрите традиции на Коза Ностра.

Освен всичко особено скандален прецедент е, че Марков изпратил доклад за поръчката и на президента Първанов. „Първото нещо, което докладвах на президента, е, че НСО е превърната в банка за кадри на организираната престъпност” – заяви той пред медиите. В резултат на което – естествено – е бил уволнен.

Изводът, който безспорно се налага е, че бившият президент е имал (а вероятно и още има) амбицията да превърне подчинените му тайни служби в извор на компрометираща информация, чрез която могат да бъдат манипулирани органите от изпълнителната и съдебната власт, а вероятно и да се държат на къса верижка някои политици. И също – че е гледал на тези служби по начина, по който Тодор Живков е гледал на ДС.

Затова е необходимо не само да се регламентира строго дейността на НСО и НРС, каквито намерения има сегашния президент. Необходимо е тези служби да се прочистят – за да се прекъснат връзките им с мрежата на ДС и с организираната престъпност. Защото е вярно, че тези две тайни служби са най-малко реформираните. И може би е по-точно да се каже, че изобщо не са.

Според полк. Марков при трансформацията на УБО в НСО “освен името нищо друго не е сменено – нито сградата, нито хората”. И нещо по-лошо – по думите му, повърдени и от ген. Атанасов, бюджетите на двете служби са фиктивни. Към тях имало фирми, които осъществяват търговска дейност и така финансират специализирани операции, а такова финансиране не може да се контролира.

 А това вече е опасно. Много опасно. Защото е добре известно в каква търговска дейност беше специализирано Първо главно управление на ДС – сегашната НРС – в търговия с оръжие и наркотици. Както и какви “специализирани операции” финансираше с огромните си приходи. Убийството на Георги Марков спада към тях.

Едвин Сугарев

http://www.svobodata.com