РАЗСЛЕДВАНИ ЗА ОЩЕТЯВАНЕ НА НЕК С 90 МИЛИОНА ИМАТ ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР ЗА ИЗНОС НА ТОК

Разследвани за ощетяване на НЕК с 90 милиона имат действащ договор за износ на ток | Bivol.bg

Енергийна финансова група, съсобственост на Николай Вузев и Богомил Манчев има действащ договор за износ на ток с НЕК, това стана ясно от разсекретените днес от МИЕТ договори в енергетиката.

Николай Вузев, като представител на “Енергийна Финансова Група” АД е съосновател на “ЕФТ-България”. Съдружник е датската фирма EFT Holdings, представлявана от сърбина Младен Стийович. В управителния съвет влиза и Андрей Кристоф от IPN, която е обект на отделно разследване на Биволъ.

“ЕФТ – България” през 2005 г. става първата компания получила лиценз за търговия с ток от ДКЕВР. В аргументацията към доклада за лиценза правният отдел на ДКЕВР цитира писмо на НЕК, определящо като “коректно” партньорството с фирмата майка EFT Group, която е купувала ток от българския монополист през 2002, 2003 и 2004 г.

Отношенията на НЕК и EFT Group не винаги са били безоблачни. През май 2002 г. гръмва новината, че НЕК е засякла нелегален пренос на 396 млн. киловата ток от Румъния за Гърция, за който не е получила транзитни такси. Фирмата посредник за износа, който трябвало да се осъществи през Сърбия и Македония, е именно EFT Group.·ENERGY FINANCING TEAM AG на сръбския олигарх Вук Хамович. За нейните перипетии с британското правосъдие е писано в Mediapool (автор е редакторът на Биволъ Атанас Чобанов) още през 2010 г.

Отношенията на НЕК с “ЕФТ-България” и IPN са в основата на шумното, прекратено и отново започнато прокурорско дело за неизгодни енергийни договори, довели до щети за 90 млн лева за държавата.

Прокуратурата започна да разследва сделките за тока след като Петър Пенчев от НД « Екогласност” внесе сигнал на 31.07.2006 г. Проверката е смачкана от прокурор Христо Граматиков, но Пенчев обжалва във ВКП, откъдето връщат сигнала за подновяване на проверката в СГП. На 26.05.2009 софийският градски прокурор Пламен Панайотов постановява, че има “достатъчно данни за извършено престъпление” и образува досъдебно производство. През 2011 г. е готова и експертизата, която установява щети за държавата за 90 млн.лв. Панайотов се готви да внесе делото в съда, но е отстранен от делото по жалба на бивш шеф на НЕК, замесен в сделките. Досъдебното производство е поверено на прокурур Георги Тафров, който пренебрегва напълно експертизата и прекратява делото на 12.01.2012 г. Постановлението за прекратяване на случая е потвърдено в Апелативна прокуратура от Стойчо Ненков на 29.10.2012 и окончателно затвърдено от Христо Граматиков, който вече е върховен прокурор, на 06.12.2012 г.

След като Яне Янев изнесе в публичното пространство информация от договорите между НЕК и EFT спряното дело беше възобновено, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че груба юридическа грешка е довела до прекратяването на разследването. Зам. главният прокурор Галина Тонева бе принудена да подаде оставка. Срещу нея и други тримата прокурори Тафров, Ненков и Граматиков прекратили разследванeто беше образувано дисциплинарно производство.

През 2010 г. прокурори са поискали от Андрей Кристоф подкуп от 150 000 евро, за да прекратят проверката, твърди самият Кристов в запис публикуван от Биволъ. Според него аудиозаписът от срещата, на която му е поискан подкуп се пази в Москва и ще излезе в руските медии ако той бъде притиснат. Сред имената споменати от Кристоф отчетливо се чува “Василев”.

Офертата за подкуп е била подновена и след възобновяването на разследването в началото на 2013 г. твърди още Кристоф. До момента няма реакция от страна на прокуратурата на тези твърдения.