РЕАБИЛИТИРАТ ПОТАЙНО СТАЛИНСКИ САТРАП

 
Атомният електропромишлен комплекс на Русия ще сложи две скулптори на сталинския сатрап Лаврентий Берия – шефа на НКВД (КГБ) в постоянната експозиция на атомната промишленост във ВДНХ (постоянно изложение на съветските и руски постижения)
Строителството на павильона започна в 2018 г. и ще бъде завършено тази. Берия ще бъде поставен в раздела, посветен на създаването на съветската атомна бомба задно със скулторите на генерал-летенанта от НКВД (КГБ) Павел Судоплатов, генерал-лейтенанта Авраами Завенягин и физиците-академици Игор Курчатов, Юлий Харитон и др.
.
За създаване на цялата експозиция „Росатом” ще плати 1.28 млрд. рубли на „Атомекспо”. Договорът е сключен на 31 декември 2020 г., както се вижда от регистъра на обществените поръчки https://zakupki.gov.ru/…/purchase/info/common-info.html…
.
Всеки манекен трябва да има „фиксирана позиция“, както и „торс от фибростъкло, устойчив на вандали“ и „изработена по поръчка силиконова глава“, се казва в документацията. Освен това те ще имат „имплантирана естествена коса“, както и „акрилни очни ябълки, направени по поръчка“. Манекените на Берия ще бъдат поставени в две експозиционни зони: „Бомбардировките над японските градове и края на Втората световна война“ и „Семипалатински полигон и тест на заряда RDS-1 (първата съветска атомна бомба. - ОМ )“.
.
Фигурите на Берия играят „важна роля в създаването на подходяща атмосфера за изложбеното пространство“, се казва в дизайнерския проект на изложбата. В същото време фигурите на ръководителя на НКВД се наричат обект на реквизит, „не предполагащ пряко взаимодействие с посетителя“.
За фигурата на Берия ще бъдат ушити два костюма: за 99 000 и 126 500 рубли. Костюмите за три фигури на Курчатов ще струват по-малко на държавната корпорация: те се оценяват на 44 000, 66 000 и 71 500 рубли.
.
Лаврентий Берия е народен комисар по вътрешните работи през 1938-1945 г., от 1941 г. до арестуването му през 1953 г. е и заместник-председател на съветското правителство. В последното си качество, от лятото на 1945 г., той ръководи проекта за създаване на съветски атомни оръжия. Берия е бил организатор на сталинските репресии и чистки, взели живота на милиони хора. През лятото на 1953 г., след смъртта на Йосиф Сталин по време на вътрешнопартийната борба за власт, той е арестуван и разстрелян в края на същата година.
.
Берия никога не е реабилитиран: с решение на Военната колегия на Върховния съд на Руската федерация от 29 май 2002 г. като организатор на политически репресии той е признат за не подлежащ на реабилитация.
В последно време в Русия бяха издадени няколко дни за Берия, публикуван е личният му дневник, множат се публикациите за тази толкова достойна за възхищение според авторите им личност. Негова фигура вече е поставена във восъчния музей на руската история - филиал на Държавния исторически музей.
Решението за скулпторите в националната изложба на съветсдките и руски постижения е поредна крачка към негласната му реабилитация.
.
***** на снимките е с дъщерята на Сталин в скута му и със самия Сталин
 
Фейсбук