Резников: HIMARS са в Украйна. Лятото ще бъде горещо, за някои последно

Това са високомобилни ракетни установки които могат да изстрелват едновременно по няколко прецизно управляеми ракети. За разлика от MLRS, HIMARS се отличават с по-голяма точност и по-голяма далекобойност – до 70-80 километра

 

Украйна е получила обещаните от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS, съобщи министърът на отбраната на страната Олексий Резников. Резников пусна в четвъртък следобед емоционално съобщение в Туитър:

„HIMARS пристигнаха в Украйна. Благодаря на моя американски колега и приятел Лойд Остин за тези мощни инструменти. Лятото ще бъде горещо за руските окупатори. И последно за някои от тях.“

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) са високомобилни ракетни установки които могат да изстрелват едновременно по няколко прецизно управляеми ракети. За разлика от MLRS, HIMARS се отличават с по-голяма точност и по-голяма далекобойност – до 70-80 километра. С тяхна помощ украинците биха могли да преминат към унищожаване на руски пускови установки.

По-рано заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал каза, че предоставянето на Украйна на няколко реактивни системи за залпове HIMARS като част от последния транш от отбранителна помощ е само началото, а САЩ ще продължат да предоставят всичко необходимо, за да бъде победена руската агресия.

 
 

Американската администрация обяви, че ще предостави на Украйна американски високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS с боеприпаси, които могат да поразяват цели на 70 км вместо на 300 км, въпреки че Украйна е поискала ракети с по-голям обсег, за да може да нанесе удар по стратегическия Кримски мост.

https://offnews.bg/sviat/reznikov-himars-sa-v-ukrajna-liatoto-shte-bade-...