Реквием за бургаското синьо

Реквием за бургаското синьоКак предвижданията на един известен журналист не се сбъднаха

Преди година в статия, посветена на колизиите в СДС, Бургас и публикувана в „Под лупа“, бях използвал коментари в социалната мрежа „Фейсбук“ от известния със своята гражданска позиция журналист Атанас Чобанов. Сред тях си спомням един откъс, който ми направи силно впечатление: „Не може хем да си правдив, хем да правиш съюз със солташаците на ДС и на червената олигархия. Ако искат да обединят правдиво мислещите, единственият път е да се каже: никога и никъде няма да влизаме в политически договорки с политици, подкрепяли десарската олигархия и производните на нея партийки и коалиции.“

Дали изминалата година и най-вече ситуацията около местните избори и след тях показаха, че бургаските местни политици от СДС са се променили?

Ще рискувам малко да използвам претоплената манджа от публикуваното в моята статия през ноември 2010 г.:

Костадин Марков„През 2002 г., в община Царево, СДС имаше 5 общински съветника и председател на общинския съвет, а председател на СДС беше Валентина Василева. Димитър Николов тогава беше секретар на областния съвет на СДС. През 2006г. той премина в ГЕРБ, а през 2007 г. беше избран за кмет на гр. Бургас.

От публикацията в Медиапул едва сега разбираме за нещо, което ни потресе и шокира – за дадените „гаранции“ от Димитър Николов и Валентина Василева от Царево за политическа подкрепа на Петко Арнаудов – издигнат по-късно от БСП за втори мандат на изборите през 2003 г. Това е бил „пазарлък”, за да бъде прокарана от Арнаудов и съветници от БСП, една от най-скандалните сделки със земя по Черноморието, а именно: продажбата на 130 дка общинска земя, по протежение на плажа на к-г „Корал”, на символични цени, без търг и конкурс.

Като следствие от този пазарлък СДС в Царево беше тотално разбито, омас­карено и отблъсна нормалните хора от политическа и гражданска активност.“

Този откъс цитирах по онова време изречен от г-н Людмил Николов, който беше общински съветник и кандидатът на СДС за кмет на община Царево на местните избори т.г. За съжаление нито г-н Людмил Николов, нито СДС Царево не успяха да се преборят нито за кметското място, нито за общински съветници.

Реквием за бургаското синьоПрипомням този цитат, защото искам да го свържа с публикуваното право на отговор в личния блог на г-н Атанас Чобанов по повод моето писание. Ще си позволя да прецитирам тази част от материала „Кой стои зад в-к „Под лупа“ и за какво се бори?“

...

„Право на отговор

Във вестник „Под лупа“, в материал, под­писан от Тома Томов и озаглавен „Как БСП превзе СДС-Бургас“ бяха публикувани мои мнения от Facebook за политическите Реквием за бургаското синьорешения на СДС и части от журналистическо разследване за сделка с общинска земя край плажа „Корал“. Текстът продължава с поредица от твърдения и позовавания на други публикации с много съмнителна правдивост. Очевидно авторът иска да утвърди като безспорна истина темата от заглавието. Конкретно той визира сегашното ръководство на СДС-Бургас в лицето на Вълчо Чолаков и Костадин Марков.

Ще го кажа в прав текст: колегата Томов бърка и несправедливо напада СДС-Бургас, като некоректно използва моите цитати, за да легитимира тезата си. Личи си усърдието му да набеди сегашни сини политици за греховете на бивши ренегати от СДС. За бившите не споря, но номерът „всички са маскари“, с който се очернят сегашните няма да мине и е повод за моята реакция.

В моите разследвания прецизно съм посочил кои са „маскарите“ в случая с „Корал“. Кметът на Царево Петко Арнаудов - агент на ДС и член на БСП и юрисконсултът на община Царево Евгений Мосинов (БСП) трябва да носят наказателна отговорност, защото са сключили договори в нарушение на решенията на общинския съвет и в ущърб на обществения интерес. Кметът на Бургас, бившият седесар Димитър Николов, сега от ГЕРБ, носи моралната отговорност за политическо търгашество с цел облагодетелстване от обществен ресурс. Тази отговорност той носи пред сегашната си партия и избиратели, не пред СДС.

Слава на Бога, СДС след болезнени процеси си изчисти къщичката и в момента няма проблеми с личностите на ръководни постове. Предстои да узнаем дали ГЕРБ ще направи същото. Тепърва ще видим какво ще е отношението на СДС-Бургас към Димитър Николов на предстоящите местни избори. Моята прогноза е, че той е дискредитиран и повече няма да получи подкрепа от синята партия. Личното ми мнение е, че Димитър Николов ще продължи незаслужено да трупа рейтинг до изборите от качествената работа на Костадин Марков като зам.-кмет по строителството. В скоба ще отбележа, че по подобен начин Бойко Борисов обира лаврите от добрата работа на министър Росен Плевнелиев.

Реквием за бургаското синьоКатегорично, политиците, които сега ръководят СДС-Бургас, не са замесени в търгашества, подобни на тези, осъществени от кмета Николов. Обвиненията срещу тях за конфликти на интереси и злоупотреби с обществени поръчки не издържат на елементарен анализ и проверки. Тези обвинения са тиражирани от ченгесарските псевдомедии СКАТ и Десант, специализирани в клевети, дезинформация и насаждане на омраза. Нужно ли е да припомням, че СКАТ има договор за „информационно-медийно обслужване“ с Петко Арнаудов. При това положение е несериозно колегите от „Под лупа“ да обръщат внимание на техните писания и да пишат небивалици, че „БСП е превзела СДС-Бургас,“ когато точно платени от БСП медии атакуват СДС.

Винаги съм реагирал много остро, когато политици-демократи правят компромиси с лица, принадлежали към комунистическата Държавна сигурност и нейните подставени лица. Протестирах, когато Синята коалиция подкрепи за кмет бивш агент на ДС в Разлог. Остро се изказах и против приетата подкрепа на синия кандидат в Габрово от авантюриста Божидар Томалев, който е следствен за злоупотреби със земи в Поморие.

Сега съм искрено възмутен от тенденцията Синята коалиция да се коалира за местните избори с други злокачествени израстъци на ДС, маскирани като десни партии, по-конкретно „Новото време“ (ортаци на Гоцевия олигарх Ковачки, обвинен във финансови престъпления) и ВМРО, предвождано от аген­та на ДС Красимир Каракачанов.

Смятам да водя публичен дебат със съмишленици от Синята коалиция по тези теми и ще се опитам да ги убедя, че не са прави и целта за обединяване на „заблудени десни избиратели“ в случая не оправдава средствата. Докато привличаме заблудените, има риск автентичните десни избиратели да разпознаят ушичките на ченгетата, които надничат зад сините кандидати и да се отвърнат от тях.“

Дали сините в Бургас си изчистиха къщичката

Какво се случи с почистената къщичка на СДС- Бургас, която участва в местните избори като „Синята коалиция“?!

Тази стара-нова коалиция събра с 234 гласа по-малко от своите елементи през местните избори от 2007 г., където поотделно участваха СДС и Движение „Гергьовден“, които общо имаха 4 156 гласа, а на тези местни избори елементите на старата-нова коалиция бяха много повече...

Рамо до рамо. СДС-Бургас се съюзи в една група в Oбщинският съвет с хората на „(...гоцевия олигарх Ковачки, обвинен във финансови престъпления)...“. (по определение на Атанас Чобанов - б.а.). Прогнозите на въпросния журналист не се сбъднаха.„Автентичните десни избиратели“ в Бургас от 1991 г. са имали 34 общински съветника в общински съвет Бургас, а сега през 2011 г. имат едва 2 общински съветника, толкова колкото и през мандат 2007-2011. И се пита дали са разпознали „...ушичките на ченгетата, които надничат зад сините кандидати...“, че са гласували толкова неактивно?!

Какво беше отношението на СДС-Бургас към Димитър Николов

„Тепърва ще видим какво ще е отношението на СДС-Бургас към Димитър Николов на предстоящите местни избори. Моята прогноза е, че той е дискредитиран и повече няма да получи подкрепа от синята партия.“

Такова беше личното мнение на г-н Чобанов, изказано в неговото „Право на отговор“ от 9 ноември 2010 г. Явно обаче лидерите на сините в Бургас не са се вслушали в него и са решили диаметрално противоположното?!! Все пак говорим за политика и то в България, където ползата е над принципите и морала... А дали „автентичните десни избиратели“ са забелязали това?

Насладете се на словоизлиянията на част от сините лидери, които съм „искал да очерня“ тези толкова чисти души.

Припомням оригиналния текст: „Ще го кажа в прав текст: колегата Томов бърка и несправедливо напада СДС-Бургас, като некоректно използва моите цитати, за да легитимира тезата си. Личи си усърдието му да набеди сегашни сини политици за греховете на бивши ренегати от СДС. За бившите не споря, но номерът „всички са маскари“, с който се очернят сегашните няма да мине и е повод за моята реакция.“

Ето ги и думите им, цитирани от публикация в сайта на СДС-Бургас:

Пресконференция на “Синята коалиция” (СДС, ДСБ, “Гергьовден”, ОДС, БНД)

20. Септември 2011

Костадин Марков (СДС): Здравейте и добре дошли на нашата пресконференция. За първи път в Бургас има дясно обединение – “Синята коалиция”, в която участват пет десни партии. На местните избори се явяваме с листа за общински съветници. Съобщаваме ви и новина, която досега не сме казвали. Ще подкрепим кмета Димитър Николов за втори мандат.

...

Въпроси на журналисти:      

- Безусловна ли е подкрепата ви към Димитър Николов?

Костадин Марков: Няма как десницата да даде безусловна подкрепа, тя винаги се крепи на принципи и приоритети. Ние имахме условие – то беше той да не води друга листа, за да бъдем коректни политически и това условие беше изпълнено. Надявам се да няма, но е възможно да се появят и различия по определени теми.

Да продължи развитието на града по начина, по който се развива със същите темпове с новостите, които искаме да предложим ние. Те са обсъждани и са приети като приоритети – от строителство, здравеопазване, култура...

- Как реагират в централата в София на този модел?

Костадин Марков: В СДС имахме проблем за това, че не вадим собствен кандидат, но бяха отчетени нашите аргументи че участваме в управлението и даваме политически силна оценка за това, което се случи в този град. Имаме пълната подкрепа на ръководството на СДС за учредяването на този формат и подкрепата на г-н Димитър Николов.

- Каква е програмата максимум?

Бургаски избирателен район - Лидер с Новото време 1. Мирослав Петров Севлиевски - мажоритарен кандидат и водач на пропорционалната листа 2. Димитър Паунков Колев - Бургас 3. Ангел Христов Ангелов - Бургас 4. Въльо Димов Дучев – Бургас Таня Рускова: Правим това за втори път. На предишните местни избори единствени в България поставихме точно такова условие – Димитър Николов да не води листа на ГЕРБ, за да можем да му дадем мажоритарна подкрепа. Сега, в този четиригодишен мандат ние даваме подкрепата си при същото условие. Ще направим и писмено споразумение, то е готово, с което да покажем нашите виждания.

- Писменото споразумение за какво ще бъде и с кого?

Костадин Марков: с Димитър Николов се обединяваме около конкретни принципи и приоритети. Политическо споразумение. Не подкрепяме ГЕРБ, подкрепяме г-н Димитър Николов.“

Ясно се вижда отношението към Димитър Николов, уж „дискредитиран и повече няма да получи подкрепа от синята партия“ според добрия разследващ журналист г-н Чобанов, но получил пълната подкрепа в местните избори от синята партия, дори и в качеството му на член на ИК (ЦК) на ПП ГЕРБ, поради което е  участвал в определянето на листата на общинските съветници, сред които има бивш милиционер, о.з. от Стопанска милиция, на един спорен директор, участвал в спорни сделки и да не ги изреждам с всичките им слабости, защото и аз съм човек...

При всичките им идеи и качества, предизборната им дейност се въртеше около една синя шатра, разпъната на центъра на Бургас с акцент- общ плакат, на които сините кандидати се бяха скупчили около Димитър Николов като пиленца около квачка, с което събудиха доста ревност в техните „десни“ другарчета от ГЕРБ-Бургас.

А уж „...Димитър Николов ще продължи незаслужено да трупа рейтинг до изборите от качествената работа на Костадин Марков като зам.-кмет по строителството“?!

Каква стана тя?! Костадин Марков ли даде на Димитър Николов известност, или нещо друго се случи, което кратко, но много точно е описано в една публикация на в.“24 часа“:

„Никой от другите претенденти за кметския стол не намери сили да дойде и честити смазващата победа на Николов. Малко преди 21,30 ч. на площада пред общината се появиха областният лидер на СДС Костадин Марков и оргсекретарят Тошко Иванов.

- Нови зам.-кметове ще видим ли в екипа ви?

-Нищо не мога да кажа в момента. Дайте ми време да се опомня малко.“

Що за колебание, след като има насреща „изключителните“ заслуги на бившия му партиен приятел и бивш зам.-кмет или...

Не искам да споделям слуховете и приказките, касаещи рокада в поста на г-н К. Марков, които се проточиха чак до второто заседание на Общински съвет - Бургас на 11 ноември, когато на мястото му като общински съветник влезе г-жа Рускова и той се вясна в залата, за да се разбере, че сделката или договорката е успешна за него.

За коалициите на синята партия или за реквиема за бургаското синьо

„Сега съм искрено възмутен от тенденцията Синята коалиция да се коалира за местните избори с други злокачествени израстъци на ДС маскирани като десни партии, по-конкретно „Новото време“ (ортаци на Гоцевия олигарх Ковачки, обвинен във финансови престъпления)...“

Такива мисли са вълнували преди година един умен мъж със значителен политически опит, който е искал и вероятно не се е отказал от принципите на дясното, защитавайки сините лидери в Бургас от моето „очер­няне“, но какво се случи всъщност след местните избори.

Тези същите сини лидери се свързаха в една обща група общински съветници, наречена от тях „Демократична коалиция“, в която влязоха хора с политически пристрастия и идеи тип тюрлюгювеч - десни, бизнес­интереси, леви идеи за някакъв хуманизъм и т.н.

Но ако за идеите това може и да не е опасно, е добре да се видят и хората, които уж ги изповядват.

Оказа се, г-н Чобанов, че хората от ПП „Лидер“ са точно онези кандидати от „Новото време“ по време на парламентарните избори от 2009 г. начело с Мирослав Севлиевски и отгоре на това са подчинени според работните им места и постовете, които заемат на „(...Гоцевия олигарх Ковачки, обвинен във финансови престъпления)...“, както вие добре го охарактеризирате, г-н Чобанов.

Бургаски избирателен район - Лидер с Новото време

1. Мирослав Петров Севлиевски - мажоритарен кандидат и водач на пропорционалната листа

2. Димитър Паунков Колев - Бургас

3. Ангел Христов Ангелов - Бургас

4. Въльо Димов Дучев – Бургас

Извадка от сайт на „Новото време“ за парламентарните избори през 2009 г.

Ето и още едно доказателство:

„София си взема Общинска банка от Ковачки

БНБ отне гласа на фирмите му в общите събрания на трезора за 6 месеца

в.Монитор- 11.11.2011 г.

...

Промяната на устава ще мине без гласовете на хората от петте дружества – ЗАД “ОЗК-Застраховане”, “Интеркомерс груп плюс” ЕООД, “Търговска асоциация” ЕООД, “Мина Станянци” ЕАД и “Атоменергоремонт” АД, тъй като решението на БНБ подлежи на незабавно изпълнение.

С друго решение на събранието днес от Надзорния съвет на Общинска банка се очаква да бъдат освободени зетят на Ковачки – Никифор Вангелов, и Димитър Колев.

Те обаче няма да бъдат освободени от отговорност за работата си в банката.“

Една година след публикацията на Вашия материал в личния ви сайт онези сини лидери, които аз съм щял да очерня и омаскаря, май се оцапаха сами според Вашите писания?!!

Дали това ме прави точен и правдив в писанията ми отпреди година в „Под лупа“, мисля, че всеки може сам да прецени, но като че ли Вие нещо сте сгрешили в апологетиката на тези същите, защото те пак са тук и пак са си същите...  Очаквана бургаска картинка или реквием за бургаското синьо.

Тома ТОМОВ