Рекордна инфлация през април

С 2,6% поскъпване на цените и то според Националния статистически институт, април постави рекорд за последните години, в които бяхме свикнали инфлацията да бъде около и дори под нулата. Това е втори пореден месец на шоково нарастване след март, когато имахме 1,9% по-скъп живот от година по-рано. 
Освен парното и топлата вода, студената вода и газа, който стотици хиляди домакинства използват, поскъпване има при транспортните услуги, дрехите, обувките и някои храни и напитки. Април е пети пореден месец на непрекъснато покачване на цените.
Поскъпването у нас е по-високо от очакваното от Европейския съюз, който даваше 1,6% прогноза, свързана с вдигането на котировките на нефта и долара на световните пазари. При това се очаква увеличението на всички цени да продължи поне в следващите две години.
Според икономистите това е и едно от основанията правителството да очаква около 3, а премиерът дори двойно повече – 6 на сто растеж на националтното стопанство. Инфлацията винаги надува този показател. На практика 3% ръст при 3% поскъпване е равнозначно на застой.

http://19min.bg/news/8/88744.html#88744