You are here

Решено! Каракачанов налива 81,5 млн. лв. на противника за ремонт на МиГ-29, САЩ може да ни удари

Военното министерство е решило да плати на Кремъл още около 81.5 милиона лева за ремонт на съветските самолети МиГ 29. Това става ясно от публикуваните на 7 март 2018 г. на портала за обществени поръчки на МО последните документи по процедурата за обществена поръчка: “Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ29 – рамково споразумение”.

Припомняме, че процедурата беше открита с решение на министъра номер 129 от 6 декември 2017 г.,  но по-късно беше обжалвана. От публикувания пакет с документи става ясно, че на 15 и 16 февруари са проведени преговори с компанията. Със свое решение номер 28 от 6 март 2018 г., министър Красимир Каракачанов окончателно определя като изпълнител Руската самолетостроителна компания “МИГ”. Решението подлежи на обжалване в десетдневен срок, т.е.  срокът изтича след три дни.

Според военни експерти още от самото начало на процедурата МО работи с идеята, че само руската компания може да извърши ремонта на старите самолети. Затова се прилага и особена процедура по Закона за обществените поръчки. Ако реално се стигне до сделка, това на практика означава „съзнателно влизане в активни значителни бизнес отношения с руски компании от отбранителната промишленост", които вече са в санкционния списък на САЩ по специалния закон за налагане на санкции Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” (Public Law 115-44) (CAATSA). Законът е вече влязъл в сила и това може да произведе вредни последици за България като евроатлантически партньор.

Военният министър  добре знае, че Москва е обявила във военната си доктрина НАТО като неприятел. Затова експертите се чудят как може да се помага на евентуалния противник. И да занимава обществеността с измислени за доброволна казарма, връщане на наборната казарма и др.

Вместо да има истински обществен дебат по важната тема, през последните седмици Каракачанов отвлича вниманието на обществото с измислени и нереални теми като възстановяване на казармата, трудови войски, влизане без изпити във ВУЗ, ако си бил войник и т.н.

https://frognews.bg