Румен Радев опонира на Петков в Брюксел: Не даваме срокове за Скопие

Президентът Румен Радев обяви, че България не дава срокове за вдигне на ветото върху старта на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония. Темата бе отворена във вторник с интервю, дадено от новия българския премиер Кирил Петков пред Файненшъл таймс“.

„Ние ще предложим нов процес (за Северна Македония), много бърз, с ограничен период, само шест месеца“, каза Петков в интервюто..

Само ден по-късно в Брюксел Румен Радев обяви нещо съвсем различно.

„Този процес не се води от срокове, а от резултати. Срокове не даваме, очакваме резултати. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбира от всички“, коментира обаче Радев от Брюксел, за да участва на заседанието на Европейския съвет, насрочено за четвъртък, 16 декември.

Президентът посочи, по време на всички издания на Съвета на ЕС от месец май насам, на които е участвал, е говорил с всички европейски лидери по темата „Северна Македония“.

„Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването специално за Северна Македония, отпадна от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем. Ще продължим да отстояваме не само историята, културата, но и спазването на правата на македонските българи. Те трябва да получат своите ясни конституционни гаранции. И това вече се разбира. Това е най-важният критерий – спазването на човешките права“, обясни Радев пред журналисти.

Радев допълни, че не очаква натиск от френския президент Еманюел Макрон заради предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС.

„С Макрон се видяхме съвсем скоро в Страсбург и той вече ясно знае българската позиция. Не очаквам натиск, какъвто имаше, той вече е в историята“, посочи Радев.

На въпрос за това, че по време на Съвета ще се окаже сам срещу всички, Радев коментира, че най-тежко му е било на Съвета на 6 октомври в Словения. „Тогава бях сам срещу всички. Първо имаше подготвителна атака от лидерите на европейските институции. След това имах среща с канцлера Меркел и Макрон по тези въпроси и чак тогава отидохме на Съвета. Но България отстоя своите позиции и повечето от европейските партньори разбират същността на проблема“, каза Радев.

По думите му проблемът надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави и „засяга дълбоко фундамента на самия ЕС това са ценностите и принципите, които изповядваме – човешките права и липсата на дискриминация.

 

карикатура: Комарницки (за публикацията в "Под лупа")

Румен Радев опонира на Петков в Брюксел: Не даваме срокове за Скопие – EURACTIV BULGARIA