Румен Радев се жалва на ЦИК, опетнили доброто име и честта му в парламента

Плашат Десислава Атанасова от ГЕРБ с глоба до 1000 лв.

"По време на излъчване на парламентарен контрол по БНТ 1, станахме свидетели на грубо погазване на изборните норми на Изборния кодекс“. Това се казва в жалба до ЦИК от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на републиката, съобщават от пресцентъра на НС на БСП. В документа се посочва, че народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова е представила парламентарна декларация, "опетняваща доброто име и честта на кандидата за президент на Република България ген. Румен Радев".

"Считаме, че това е противозаконно нарушение на чл. 182, ал. 1 от ИК, който забранява предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала“, пише още в жалбата.

От Инициативния комитет напомнят, че Народното събрание е национален законодателен орган и използването на неговата висока държавническа трибуна, с цел създаване на неверни и негативни настроения в българските гласоподаватели и зрители на БНТ 1, в период на предизборна кампания, е незаконосъобразно нарушаване и погазването на правилата на предизборната агитация, за което се предвиждат административно-наказателни мерки – глоба в размер от 300 до 1000 лв. по чл. 480, ал. 1 от ИК.

http://www.faktor.bg/