Румъния връща емигрантите си от чужбина с грантове по 50 000 евро

Букурещ дава парите от еврофондове срещу бизнес проекти

Румънците, които живеят в чужбина и искат да се върнат в родината, ще получават до 50 000 евро гранта, за да започнат свой бизнес в родината, съобщи "Романия инсайдър". Правителствената програма ще бъде подложена на обществено обсъждане в началото на септември, обясни държавният секретар в Министерство на икономиката Клаудиу Вранчану.

Програмата ще е с бюджет 30 млн. евро и ще се управлява от Министерството на еврофондовете. Средствата ще дойдат от европейски фондове. Най-високата сума на грантовете ще е 50 000 евро, с които ще се финансира до 90 на сто от планираната инвестиция. Правителството в Букурещ бърза да приведе в действие програмата, още от тази есен, уточни Вранчану. 

Румънските емигранти, които пожелаят да се върнат и да се възползват от програмата, ще получават от правителството консултация и бизнес обучение. Важно е да предложим не само грантове, но и подготовка на кандидатите, отбелязва Вранчану. Според него особено важно ще бъде програмата да се прилага открито и прозрачно, защото румънците, които работят в чужбина, имат слабо доверие в румънската държава, посочва изданието.

Латвийското правителство също предприе инициатива за привличане на емигрантите да се връщат от чужбина в родината. Кампанията се ръководи от Латвийския институт. Засега тя е основно агитационна и разчита на семействата, близките и приятелите на емигрантите да ги убеждават да се върнат в родината. 

И Полша има подобна програма, но тя е с по-широк обхват и е предвидена не само за емигрантите от последните години, но и за представителите на полското малцинство на различни места в Европа. В края на миналата година бюджетът й бе увеличен, за да позволи финансирането на здравните услуги и образованието за завръщащите се.

По данни на МВФ 20 млн. души са напуснали Централна Източна Европа през последните 25 г. Те съставляват 6.25 на сто от работоспособното население на региона. БВП би бил със 7 пункта по-висок в сравнение със средния за 2012 г., ако тези работещи хора бяха останали в родните си страни.