Русия има проблеми: 42 държави са се обърнали към съда в Хага, какво означава това

https://telegraf.com.ua/mir/2022-03-28/5700762-rosiya-mae-problemi-42-kr...

Международният съд ще разгледа делото за руската военна агресия върху украинските земи

Броят на страните, подали молби до Международния наказателен съд във връзка с престъпленията на Руската федерация в Украйна, се е увеличил до 42.

В понеделник, 28 март, пресцентърът на Министерството на правосъдието публикува съответната информация на страницата си в социалната мрежа , позовавайки се на данни от министъра на правосъдието на Украйна Денис Малюска.

 

Според Малюска политически или военни лидери от Руската федерация вече няма да се спасяват благодарение на дипломатическите си паспорти, защото оттук нататък ще бъдат задържани дори на териториите на европейски държави и прехвърляни в Хага, която от своя страна ще ги съди. , като ги лишава от свобода.

Що се отнася до лицата, които Международният съд ще признае за виновни, те са заплашени от наказание под формата на продължителен затвор.

По-рано Telegraph съобщи, че МКС в Хага започва разследване на военните престъпления на руснаци в Украйна на 3 март 2020 г., а още на 7 март Международният наказателен съд проведе първото изслушване по военното дело, което Русия започна.