Русия ни връчва сметка за Бургас-Александруполис

Русия ни връчва сметка за Бургас-АлександруполисРусия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода "Бургас-Александруполис" и ще ги представи за погасяване на българската страна, която неотдавна заяви, че прекратява участието си в проекта. Това заяви пред журналисти в град Нефтекумск руският министър енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости и БТА.
"Ще бъде направена правна оценка (на действията на България - бел.ред.). Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. В съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване", посочи министърът. В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод "Бургас-Александруполис", смятайки го за икономически неизгоден, припомня агенцията.В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6,2 млн. евро. По думите на Шматко всички понесени разходи ще бъдат съгласувани с българската и гръцката страна, третият участник в проекта.
Министърът изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, вкл. България. АЕЦ „Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му, обобщи Шматко. Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам педпективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености, посочи Шматко.

burgasnews.com