Русия няма да позволи прехвърляне на съветски зенитни системи от Запада към Украйна

Прехвърлянето на съветски зенитни системи С-300 от други страни в Украйна е недопустимо и ще бъде незаконно. Всички пратки с оръжия от Запада, които влизат в страната ще бъдат идентифицирани от руската армия като „легитимни цели за поразяване“. Това заяви в интервю за руската RT външният министър на Русия Сергей Лавров.

Той подчерта, че Русия няма да позволи на трети страни да изпращат в Украйна системи за противовъздушна отбрана съветско или руско производство, каквито са тези, с които разполагат България и Словакия.

„Бих искал да напомня на всички страни, които биха обмислили тази идея, че системите за противовъздушна отбрана съветско производство и системите руско производство са там по силата на междуправителствени споразумения и договори, които имат и сертификат за ползване. И този сертификат, споразумението с потребителя, не позволява те да бъдат изпращани в трета страна“, каза Лавров.

Преди дни подобна заплаха срещу оръжейните пратки на Запада към Украйна беше отправена и от заместника на Лавров Сергей Рябков.

По-рано през седмицата президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще изпрати системи за противовъздушна отбрана, както и допълнителна военна помощ в размер на 800 млн. долара за Украйна. От няколко дни секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин е в Европа, където по данни на „Файненшъл таймс“ търси съдействие от държави от Източна Европа за осигуряване на съветски системи за въздушна отбрана, които могат да бъдат използвани от украинската армия.

В сряда Си Ен Ен съобщи, че Словакия е дала принципно съгласие да предостави на Украйна ключова система за противовъздушна отбрана от съветската епоха, която да помогне за защита срещу руски въздушни удари.

По-късно Остин проведе среща със словашкия си колега Ярослав Над в Братислава. Над каза, че Словакия е готова да предостави своите системи С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят заместител.

От петък Остин пристигна на посещение в България.

В същия ден българският премиер Кирил Петков подчерта, че предоставяне на български зенитни комплекси на Украйна е решение, което може да бъде взето само от българския парламент.

 

Президентът Румен Радев и вицепремиерът Корнелия Нинова казаха, че подобно решение означава „въвличане на България във войната“, като лидерката на БСП подчерта, че партията й е категорично против подобни действия.

Русия няма да позволи прехвърляне на съветски зенитни системи от Запада към Украйна (svobodnaevropa.bg)