Русия трябва да отговоря за сваления дрон.: Авторитетни медии се обърнаха към Байдън по този случай.

https://telegraf.com.ua/ukraina/2023-03-17/5783376-rossiya-dolzhna-otvet...

Американците искат мощни оръжия за Украйна

Влиятелен американски вестник публикува редакционна статия, призоваваща президента на САЩ Джо Байдън да отговори на провокацията на руснаците над Черно море, по време на която се разби американският дрон MQ-9 Reaper . Журналистите призовават американския лидер да предостави на Украйна мощни оръжия.

Това се казва в материал на вестник The Wall Street Journal.

Провокацията изисква отговор на САЩ и правилният отговор е да се даде на украинците модерните оръжия с голям обсег, от които се нуждаят, за да победят армията на Владимир Путин .

Те отбелязаха, че въпреки че САЩ не са 100 процента сигурни дали руснаците умишлено са повредили перката на БЛА, самият факт на подобно поведение говори за риска, който Русия е поела умишлено.

„Някои предупреждават, че този епизод показва риска от война на САЩ с Русия и е причина да се откажат на Украйна (мощни оръжия – Ред.). Но дронът е работил в международното въздушно пространство и Путин иска да направи Черно море свое лично езеро. Русия може да ескалира напрежението, но моментът ясно показва, че Путин е агресор и плановете му не се ограничават до Украйна “, казват журналистите.

Администрацията на Байдън коригира политиката си в Украйна въз основа на собствените си опасения относно реакцията на Путин, но авторите отбелязват, че катастрофата е последното напомняне, че руският диктатор поема всеки риск, който смята, че може да му се размине.

„Президентът Байдън сега има повече причини да направи това, което можеше да направи преди много време “, се казва в статията.

Освен това журналистът изброи какво може да направи президентската администрация след трика на руснаците:

  1. прехвърляне на ATACMS, което ще позволи по-дълбоки удари срещу руските позиции в Украйна с цел засилване на възможностите на земята.
  2. прехвърляне на БЛА MQ-9.

Те припомниха, че причината MQ-9 все още да не е използван от въоръжените сили на Украйна са опасенията на САЩ, че тяхната технология може да попадне в ръцете на руснаците, но както показа гореспоменатият инцидент, Америка доказа, че може да вземе " мерки за смекчаване" - вероятно чрез дистанционно изтриване на всички данни от твърдия диск на машината.

„Това предполага, че рисковете, свързани с предлагането на MQ-9 на Украйна, са управляеми и се компенсират от предимствата на платформа, която може да остане във въздуха повече от един ден и да води разузнаване на големи разстояния“, смята авторът на статията. .

Г-н Байдън може да избере да изпусне момента и да обяви своята сдържаност, но няма да хареса решенията, които ще бъде принуден да вземе, ако Русия ескалира ситуацията и свали самолет, пилотиран от американски военни пилоти .

Припомняме, че на 14 март в небето над неутрални води (120 км от територията на окупирания Крим) руски изтребители повредиха американския разузнавателен БПЛА Reaper MQ-9 . Резултатът е падането му и потъването му в морето. Русия се опитва да отрече агресивните си действия , но разпространените от Пентагона кадри ясно показват атаката на руските изтребители, техните агресивни маневри, както и какво е причинило падането на БЛА. Въпреки това още на 17 март САЩ изпратиха нов БЛА в Черно море , но промениха маршрута си.

По-рано писахме, че Съединените щати все още се колебаят да прехвърлят ракети с голям обсег на Украйна , въпреки че дори американците вече призовават за това.

Превод : Под лупа