Руската агресия срещу България 1916-1918 г.

Константин Стоянов

Руските войски пристигат в Солун, 1916г. Илюстрация от ''The timеs history of the war''.
Това са руските войски православни, славяни, московчани от двете специални бригади, създадени по заповед на големия враг на България руския император Николай II със ''специална'' цел - помощ на съглашенските войски за унищожение на България в Македония.
Под командването на генералите Михаил Дихтерис и Максим Леонов те нападат България през лятото и есента на 1916г. в изпълнение на големия руския план за двоен удар срещу България - от север в Добруджа в съюз с Румъния и от юг в Македония в съюз с войските на френския генерал Морис Сарай.
Замисълът на стратезите на Антантата е още през 1916г. България да бъде извадена от войната, окупирана и унищожена. И двата удара на Антантата с руско военно участие през 1916г. се провалят изцяло, като ефектът от руската агресия е противоположен за нейните подбудители извършители.
Руските войски са бити от Българската армия на двата фронта в Добруджа и в Македония в Леринско и Битолско през септември-декември 1916г., и особено в Завоя на река Черна през май 1917г., като запълват масово гробищата край Битоля и край Солун, следи от които има запазени и до днес. ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК Е ВЕЛИК И ТОВА Е ФАКТ. И руските агресори го разбраха, макар и късно, изцяло за тяхна сметка.
В руската агресия срещу България от юг през 1917г. влиза и нападение над българските православни манастири на п-в Атон в съюз с неправославните и неславянските колониални френски войници чернокожи сенегалци. Тези антибългарски руски ''православни'' действия се укривате старателно и до днес.
Руското военно участие и на двата фронта по време на Първата световна война 1916-1918г. приключва безславно, за да потвърди старата българска поговорка ''Който копае гроб другиму, сам пада в него''.
На 3 март 1918г. в Брест-Литовск Русия капитулира пред България и съюзниците й от Централните сили - Германия, Австро-Унгария и Османската империя.
Поради доминиращия руски прочит на българска история, последица от окупацията на България от Червената армия и преврата на 9.09.1944г. всички тези славни за България събития изцяло отсъстват в българските учебници по история.

Янко Гочев

Фейсбук