Руският посланик: Не очаквайте подаръци за ”Белене”

Руският посланик: Не очаквайте подаръци за ”Белене”Не очаквам някакви подаръци. Много се съмнявам Русия да се занимава с благотворителност в чист вид. Живеем в сериозен свят, в свят на сериозна конкуренция и конкретни търговски задължения.

Така Юрий Исаков, посланик на Русия у нас, коментира пред Дарик решението на българското правителство за спирането на строежа на АЕЦ „Белене” и претенциите за неустойки на руската страна около проекта. Повод за думите му станаха публикации в българските медии, че Русия преглътнала отказа ни от строежа на централата в Белене. Според него в духа на добрите отношения е редно да бъдат изчистени нещата около взаимните сметки за Белене.

В края на миналия месец българското правителство окончателно реши да спре проекта АЕЦ "Белене", а на мястото на площадката да строи газова централа.

„Не смятам, че въпросът за Белене в широкия контекст на сътрудничеството между нашите държави в атомната енергетика е затворен. За самата площадка на Белене има сериозни идеи от българската страна за построяване там на паро-газова централа. Самият проект на АЕЦ "Белене" е сертифициран, той е жив проект, той е сертифициран от Европейския съюз”, заяви още той . „Този продукт, който ние предлагаме, е продукт с високи конкурентни свойства и за този продукт винаги ще се намери купувач”, категоричен беше Исаков.

Посланик Исаков посочи още, че в Русия е създадена специална работна група по енергетика, която има за цел да проследи целия „спектър на перспективите на нашето сътрудничество с акцент върху перспективите на разкриването на потенциала на ядрената енергетика”. Той обяви, че е сигурен, че проектът Белене ще се случи, макар и при други условия. Посланикът не поиска да коментира дали това значи друго правителство.

Относно проекта Южен поток Исаков заяви, че има твърдо решение на руското политическо ръководство, той да започне преди Нова година. За това е нужно нашата страна да представи инвестиционно решение до ноември. Посланикът коментира и вчерашната информация, че със строителството на газопровода се избързва, за да може Русия да избегне срока, от който влиза в сила Третият европейски енергиен пакет. Според него Третият енергиен пакет за либерализиране на енергийния пазар на ЕС, чиито изисквания забраняват на доставчиците на енергийни суровини да контролират транспортната инфраструктура. Според Исаков няма нищо по-нормално Русия и нейните фирми да защитят своите интереси от това решение на ЕК.

Според него руските фирми са направили своите дългосрочни инвестиционни планове, където са включили сега съществуващото положение. За осигуряването на необходимото количество газ за "Южен поток" ще бъде разширена газопреносната мрежа в Русия. Ще бъдат изградени допълнителни 2446 км тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 МВт. Този проект ще бъде кръстен "Южен коридор" и ще бъде реализиран на два етапа до декември 2019 г.

Руският посланик обяви, че не знае за претенции на Русия към българската газопреносна мрежа при проекта Южен поток, но според него такава е практиката при преговорите в Германия и Италия и това било в рамките на нормалното. Освен това Исаков отново припомни, че България може да продължи да преговаря за цената на руския газ, за да се доближи тя до цените в Западна Европа.

Днес.дир.бг