Руският “Турски поток”, прекръстен от Борисов на “Балкански”, бил всъщност български

Иво Инджев

Слънчогледите гледат към слънцето. За слънчогледите сред герберите то грее денонощно от Изток. Това е доказана аномалия на политическата природа в България, която се опита да прикрие днес министър Теменужка Петкова. 

В предоставената й от гербаджийската БНТ телевизионна трибуна тя обясни днес, че “Балкански поток”, наричан от американските ни съюзници и дори в руски медии “Турски поток”, не е руски, а е български. Теменужка сътвори неволно каламбур в духа на вица за Ивачно, който питал баща си защо сините сливи биват червени, който отвърнал “защото са зелени”.

Да, не можем да оспорим факта, че България плати за руската тръба три милиарда лева. И че заемът, взет от властта за тази цел, ще бъде изплащан при друга власт, но не от личния й джоб, а от същите български данъкоплаци и то едно поколение напред.

Така че въпросът не е дали, а защо е български този проект.  При положение, че не облагодетелства България, а обслужва руския геостратегически интерес да увеличи зависимостта на региона от руския газ и да заобиколи омразната на Кремъл Украйна, лишавайки я от транзитни такси, каквито не се очаква да изплатят българския разход за тръбите поне още едно десетилетие.

Също толкова български е вече и онзи злополучно складиран нейде реактор от актуализиран чернобилски тип, предназначен за гьола в Белене (по определението на самия Бойко Борисов за обекта, когато беше противник на дострояването на площадката, начената по съветско време и закрита по съветски съвет още преди разпадането на Съветския съюз). 

Нагълтали сме се с ненужни руски тръби,старееща съветска техника за производство на атомна електроенергия и също така грохнали съветски реактивни самолети за бойната ни авиация, за които сега изискваме съветските предприятия в днешна Русия да ни ги ремонтират. “Не щеш ли” (както се казва при някой обрат в действието в приказките), Русия отказа да поправи съветските си бракми. 

Сега България отново попада в съветска приказка. Както в един друг  брадат виц – за председателя на ТКЗС, раздал гумени галоши на селяните за награда, а за себе си оставил “само” 1000 лева, предизвиквайки възгласи “нека оди бос”.

Борисов и неговите придворни, които платиха милиарди в угода на Русия с нулева полза за България, сега се дърпат на синджира, правят се на страшни и полайват със “страховита” закана да осъдят Русия за цели два милиона неустойки поради отказа й да ни поправи (не)летящите таратайки миг 29. 

В Москва си умират, но от смях, а не от страх. Много добре знаят, че това ръмжене на балканското пале пред матушката си е като онова прогонване на руски шпиони от София, пропуснато да бъде дори маркирано в новогодишното прощално слово на отиващия си посланик Макаров. Нещо повече, в словото си той изрази задоволство от сътрудничеството с българските си домакини и надежда, все така да я карат и тази година (макар Макаров да знае, че няма как всяка година да плащаме по три милиарда за кефа на  Москва и нейния съюзник Сърбия).

Предстои да видим дали нашият балансьор ще цуне  и гуне за баланс и новоназначената руска посланичка Елеонора Митрофанова, както нападна от засада с целувки и прохождащата на посланическия пост си в София американка Херо Мустафа. 

С Анатолий Макаров нашият Борисов се млящеше редовно. Ще му се лепне обаче подозрение в истанбулско джендърство ако не продължи по същия начин и с Ирина (така де, Анатолий за него беше “Юра”, както викаха на предшественика му Юрий Исаков, защо Елеонора да не му се стори Ирина по аналогия с близката до нея и Кремъл Ирина Бокова?).  https://ivo.bg/2019/10/21/бойко-с-престорена-изненада-към-руски/

ОЩЕ ЗА ЕЗИКА НА ЦЕЛУВКИТЕ НА БОРИСОВ (не непременно за целувки с език):

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/liubovnata-diplomatsiia-borisov-tseluvki-pregradki-snimki.html