Руски заводи броят щети след края на АЕЦ “Белене”

Руски заводи броят щети след края на АЕЦ “Белене” Вторият реактор за прекратената ни централа бил поостарял и вероятно ще отиде в Индия

Доставчиците на оборудване за прекратената АЕЦ „Белене“ пресмятат загубите си, а технологията за „АЕЦ Белене“ вече се демодира, става ясно от вчерашна публикация на в. „Комерсант“. Според „Газпромбанк“, която контролира групата „Обединени машиностроителни заводи“, щетите могат да надхвърлят 2 милиарда рубли. Поръчки имат също „Силови машини“ и „ЗиО-Подолск“. „Комерсант“ обаче коментира, че машиностроителите едва ли са заплашени от реални загуби, защото произведеното от тях все пак може да се ползва и за други проекти.

Българското правителство вчера взе решение на площадката в Козлодуй да се строи седми енергоблок, като има вероятност там да се монтира беленският реактор. "Проектът вече е отворен към потенциални инвеститори, като ще е изцяло на пазарен принцип - държавата нито ще тегли, нито ще гарантира кредити", подчерта вицепремиерът Симеон Дянков след заседанието на Министерския съвет. Още не се знае кой ще участва в бъдещата проектна компания, макар за АЕЦ "Белене" ангажиментите да бяха на държавната НЕК. "При "Белене" не е било ясно кой ще плаща и какво точно ще плаща, отсега искаме да е ясно, че върху данъците на хората няма да има тежести от проект за седми блок в "Козлодуй", заяви Дянков. Кабинетът възложи на енергийния министър Делян Добрев да изготви и представи доклад с анализ за стъпките за изграждането на новата ядрена мощност. Според него 7-и реактор в Козлодуй може да заработи най-рано през 2021 г. Има идея там да бъде инсталиран първият от двата реактора, проектирани за Белене, но страната ни трябва да доплати още 140 млн. евро.

Съдбата на втория енергоблок след прекратяването на АЕЦ "Белене" е още по-неясна, а от публикацията на в. "Комерсант" се подразбира, че този тип мощности вече остаряват. "Проектът за "Белене" е за АЕЦ-92, а за новите си централи "Росатом" вече планира или АЕЦ-2006, или перспективния проект ВВЕР-ТОИ. АЕЦ-92 бе вариант за турската централа "Аккую" в Турция, но в крайна сметка за основа беше приет проектът АЕЦ-2006 г.", твърди източник на "Комерсант", близък до "Росатом". АЕЦ-92 можел да бъде реализиран при строителството на трети енергоблок на АЕЦ "Куданкулам" в Индия. "АЕЦ-92 все още е много търсен по света, защото съществуват работещи централи, построени по този проект", отбелязва директорът на "АтомИнфо.ру" Александър Уваров. Той припомни, че "Росатом" участва с тази технология и на търг за първата АЕЦ в Йордания.

"За момента от София са обещали да купят само един реактор. Ако България не плати останалите поръчки, на "Росатом" ще му се наложи да прехвърля оборудване в други АЕЦ", пише "Комерсант" и добавя, че такава практика има. Пример за това е централата в Калининград, където е инсталиран реактор, разработен за стария проект АЕЦ "Белене", спрян през 1990г.

Юлиана Бончева

Сега