Руски неонацисти взривяват хора и жилища в Москва „в чест“ на Деня на победата

Няколко мощни взрива парализираха отделни райони на руската столица Москва. Оказва се, че терористичните акции са дело на неонацистката група „Маниаци от култа към убийството“ (MКУ). Тяхната цел е да хвърлят в паника цели територии на Русия „в чест“ на 9 май – Денят на победата. Срещу тях са хвърлени спецотряди на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Това съобщават руски медии, в това число и РИА Новости.

„Служители на ФСБ и Министерството на вътрешните работи на Русия в столицата вече са задържали привърженици на неонацистката групировка МКУ „Маниаци от култа към убийствата“, докато се опитвали да изгорят бездомници живи с помощта на коктейли Молотов“, съобщават от ФСБ. Според спецорганите лидер на МКУ е Егор Краснов, чийто баща е руснак, а майка му украинка. В доклади на прокуратурата и спецслужбите се съобщава, че зад МКУ стои руската неонацистка организация „Русский корпус“. Става дума за наследниците на Руския охранитилен корпус, действал още по време на Втората световна война, включително на Балканите.

 

Задържаните са заподозрени и в нападение на мигранти и жилища. През март руските специални служби съобщиха за задържането на около 60 неонацисти в 23 региона на Русия. Иззети са оръжия, боеприпаси, комуникационна техника, инструкции за тяхното изпълнение и набиране. Открита е и литература за Велика Русия и трите цели за постигането на величието от: 862 г. – Велика рус; 1263 г. – Княжество Московское; 1721 г. – Российская империя.

Девизът е: Днес ние сме тук! Утре в цяла Европа!

 

Към тях се присъединяват Общероссийское общественное патриотическое движение „Русское национальное единство“, „Гвардия Баркашова“ и др. неонацистки и военизирани организации. Някои от тях през 2014 г. са воювали срещу украинската армия в района на Донбас.

Руски неонацисти взривяват хора и жилища в Москва „в чест“ на Деня на победата (frognews.bg)