Рушветът – желан от държавните чиновници

Проучване на БТПП показва, че ширещата се корупция в администрацията е основната спирачка за правене на бизнес в България, заяви председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не била толкова разпространена, както надолу в чиновническата йерархия.

 

"Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", обясни Симеонов.

Според него най-често до искания за рушвет се стига най-вече когато законът дава право на чиновник да каже „да” или „не” без ясни правила.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.

„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията”, категоричен е Симеонов.

Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

В Бургас при много обществени поръчки не се разкри нито една свързана с корупция, което не е реално на фона на данните изнесени от това проучване, което показва добре смазана верига, която свързва държавните чиновници от различни органи и липсата на ефективно правосъдие ...

Нашите местни чиновници се борят с корупцията с билбордове и заклинания против нея, но гражданите виждат как се строи, кой строи и кой богатее, както и новите лъскави придобивки на властниците.

http://avantage.bg/