Само във Фрог: Роми с каруци прекарват мигрантите край Болярово

Трафикантите на нелегални имигранти въведоха нова мода в прекарването на чужденци през българската граница, научи Фрог. Роми от селата Воден и Крайново, община Болярово, които са на няколко километра от браздата вече прекарват мигрантите с каруци.

Любопитна подробност е, че масовото прекарване на чужденци през границата е ликвидирало битова престъпност в региона, твърдят полицейски източници. Просто всички цигани крадци, от които бяха пропищели обезлюдените крайгранични села, са зарязали „занаята” и са се ориентирали към прекарването на хора, което се оказало по-доходно и по-безопасно, казват ченгета.

„Циганите се хвалят, че за откраднати вещи ще получат най-много 50 лв. в заложна къща, а от всеки прекаран мигрант през границата взимат по 200 евро”, допълват униформените.

Мигрантите се карат с каруци от границата във Воден, Крайново и други населени места на около 4-5 километра от границата. Циганите ги настаняват в изоставени къщи, с каквито е пълно в обезлюдената Странджа. Там  чужденците стоят, докато се получи телефонно обаждане от посредник, който пристига да ги вземе с микробус. Той ги вози по второкласния път Елхово-Бургас, откъдето те поемат към вътрешността на страната.

Според запознати ромите са получили правни съвети, че е по-изгодно да прекарват хора, вместо да крадат. Циганите заявявли на полицията, че ако бъдат заловени и съдени за няколко кражби-рецидив, ще отнесат по-сериозни присъди, докато за трафик на хора, чл. 280 от НК, ще отнесат само условни наказания. Освен това рецидивът в този вид престъпност не се преследва от закона.

Оказва се, че при  залавянето на бившите крадци, сега трафиканти, делата срещу тях се провалят, защото свидетелите, т. е  самите  мигранти вече са изчезнали извън страната.

„Много по-изгодно ние да караме тия "мангали", отколкото да крадем, защото полицията сега ни пази”, хвалят се ромите от Воден и Крайново.

http://frognews.bg/