САЩ обявиха награда от 10 милиона $ за информация за Евгений Пригожин и ”фабриката за тролове”

„Те съзнателно и преднамерено са се заговорили, за да навредят на Съединените щати, като нарушават, възпрепятстват и унищожават законните функции на държавата чрез измама , за да се намесят в политическите и изборните процеси в САЩ, включително президентските избори през 2016 г.“ . В доклада се казва, че става дума за петербургският бизнесмен Евгений Пригожин и Агенцията за интернет изследвания, за която се предполага, че е свързана с него. Твърди се, че Пригожин е финансирал агенцията и свързаните с нея структури чрез свои фирми, пише още "Настоящее время".

.
 

Изброени са и около 10 руски граждани, за които се предполага, че са участвали в дейността на „фабриката за тролове“.

Разследване на специалния прокурор Робърт Мюлер установява, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г. Интервенцията е извършена основно чрез интернет; Руските "тролове" са склонни да подкрепят кандидатурата на републиканеца Доналд Тръмп. Освен това се твърди, че руското военно разузнаване е хакнало сървъра на Демократическата партия и е улеснило публикуването на поверителни материали. Разследването не установи, че членовете на кампанията на Тръмп са били в тайно споразумение с Русия. Руските власти отрекоха намеса.

През февруари 2018 г. Окръжният съд на САЩ издаде заповед за арест на Евгений Пригожин. След това той беше обявен за издирване от Интерпол по подозрение за намеса във вътрешната политика на САЩ и опит за влияние върху президентските избори от 2014 до 2016 г. През 2021 г. ФБР обяви награда от 250 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на бизнесмена.

Пригожин се оплака в Следствения комитет на Руската федерация заради наградата, обявена от ФБР за него. Той видя в това заплаха за отвличането му.

Евгений Пригожин е бизнесмен от Санкт Петербург, близък до президента Владимир Путин. Пригожин е свързан с няколко частни военни компании, включително ЧВК Вагнер, чиито наемници са участвали във военните действия в Донбас, Сирия, Либия, Централноафриканската република и други региони. Той е под американски санкции за управление на "фабрика за тролове" и предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ.

https://frognews.bg/novini/sasht-obiaviha-nagrada-10-miliona-informatsii...