САЩ предоставят на Украйна нов пакет от военна помощ: какво е известно

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-01/5706737-ssha-dayut-ukraine-no...

Украинците ще получат голямокалибрено далекобойно оръжие от САЩ

В сряда, 1 юни, на 98-ия ден от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна , Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна.

Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на речта си в сряда, съобщава украинският YouTube канал „ Гласът на Америка “.

Администрацията на президента Джо Байдън ще изпрати в Украйна оръжия на стойност 700 милиона гривни (данни от кореспондент на „Гласът на Америка“ – Ред.). Новият пакет от военна помощ включваше по-специално ракетни системи с голям обсег, както и, според американските медии, други оръжия с голям калибър. Държавният секретар каза, че украинците са дали гаранции на САЩ, че няма да използват оръжейни системи с голям обсег срещу цели в Русия.

Блинкен добави още, че САЩ вярват, че войната в Украйна ще продължи „много месеци“.

По-рано САЩ заявиха, че ще доставят само отбранителни оръжия на Украйна . Байдън каза предния ден, че Украйна няма да получи MLRS, способна да поразява цели в Русия . След като изявлението му се разпространи в медиите, Белият дом поясни, че думите му се отнасят за доставка на тактически ракети, способни да поразяват цели на разстояние 300 километра, но това не изключва доставката на ракети с по-малък обсег (до 70 км) .

Превод : Под лупа