САЩ: Руското разузнаване стои зад атаката срещу журналистa Дмитрий Муратов

САЩ твърди, че руското разузнаване стои зад неотдавнашната атака в Москва срещу носителя на Нобелова награда и независим руски журналист Дмитрий Муратов, който говори публично в опозиция на войната на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Редакторът на независимия руски вестник „Новая газета“ беше нападнат, докато пътуваше във влак от Москва за Самара на 7 април от неизвестен нападател, който заля купето на влака с червена блажна боя, смесена с ацетон.

 

„Очите ми горяха ужасно“, пише Муратов в изявление, публикувано на сайта на вестника. Нападателят извика: „Муратов, ето ти за нашите момчета“ в явна препратка към руските сили, които се бият в Украйна, пише още той. 

 

„Съединените щати могат да потвърдят, че руското разузнаване е организирало атаката на 7 април срещу главния редактор на „Новая газета“ Дмитрий Муратов, при която той е бил напръскан с червена боя, съдържаща ацетон“, се казва в изявление на американски служител. 

 

Американският служител не предостави подробности за това как САЩ са достигнали до своята оценка, нито този човек предостави подробности за това кое подразделение на руското разузнаване е организирало атаката. 

 

Говорител на „Новая газета“ постави под съмнение оценката на САЩ в изявление пред CNN: „Ние установихме нападателите, така че вече е ясно какво пречи на МВР“, каза говорителят на вестника Надежда Прусенкова. „Не знаем дали има „воняща единица“ в разузнаването, която участва в подобни атаки. Но имаме опит с подобни атаки срещу редакцията и тогава все още не беше дело на разузнавaнето“.

 

Дни преди атаката „Новая газета“ спря дейността си до края на войната в Украйна, на фона на нарастващия натиск от страна на руските власти и закон за военната цензура, който заплашваше до 15 години затвор за публикуване на това, което Русия нарича „фалшиви“ новини.

САЩ: Руското разузнаване стои зад атаката срещу журналистa Дмитрий Муратов (frognews.bg)