СВЕТЪЛ ПРИМЕР

 
 
Върховният съд на Южна Корея окончателно потвърди днес 20-годишната ефективна присъда на бившата президентка Пак Гън-хе и глоба в размер на 16 млн. долара за корупция и злоупотреба с власт. (информирал съм ви с няколко поста още от началото на скандала)
.
Напомням, че на 9 декември 2016 г. тя беше отстранена от длъжността си след импийчмънт, а на 10 март 2017 г. окончателно е свалена от президентския пост с решение на Конституционния съд.
Тя има и втора присъда: допълнителни осем години затвор за злоупотреба с държавни фондове и нарушаване на изборното законодателство
.
39-годишният Лий Джие Юн, наследник и бос на „Самсунг”, лежа 1 година в затвора по време на разследването на този скандал. Първоначално го осъдиха на 5 години затвор, при обжалването присъдата падна на 2.5 години заради косвените доказателства за даване на подкуп. Бизнесменът бе обвинен, че е подкупил бившия държавен глава, за да му помогне да укрепи контрола си в Samsung Electronics, понеже спонсорирал с 6.4 млн. долара спортната кариера на дъщерята на най-близката приятелка на бившия президент.
Според съда действията на Лий са "пасивно сътрудничество към политическата власт".
.
И четиримата живи бивши президенти на Южна Корея са излежавали присъди за корупция, а бившият държавен глава Но Му Хьон се самоуби през 2009 г. след началото на разследване срещу него заради корупция.
 
Фейсбук
 
Коментар "Под лупа" : Така е щом южнокорейците не ползват подходящите чекмеджета и прокурори.
Сега Баце ще ги обучи с новия почетен консул- приятел на един от "Котараците"... Хахаха ...