Светът бойкотира Путлер, включително и празненствата за любимия му 9 май

Задава се 9 май, превърнат от режима на Пути в нещо много повече от национален празник, опирайки се на съветската победа във Втората световна война като главен източник на патриотична гордост ( поради липса на други източници за такава в в “руския свят” днес).

Лавинообразно се засилва вълната от бойкот и на това събитие по света, но не на Червения площад, който опустя откъм гости от демократичните страни още след руската окупация на Крим през 2014 година, а на своя територия. 

В Лондон тази година няма да има поднасяне на цветя пред мемориала в памет на руските жертви във Втората световна война. Във великобритания са отменени абсолютни всички културни прояви, свързани с Русия.

Ковънтри скъса договора си побратимяване с Волгоград ( след като това направи и чешкият град Острава). Най-пострадалият от германските въздушни бомбардировки английски град скъса и нервите на рашистите, оповестявайки намерението си да се побратими с украинския град мъченик Мариупол.

Шотладците от Глазгоу пък прекратиха “братските” си отношения с Ростов на Дон.

Казахстан, въпреки общия си военен съюз с Русия, оповести, че тази година няма да има парад в чест на победата на 9 май, а само местни празненства в почит на ветераните от войната. 

Списъкът е непълен, а и предстои със сигурност да се обновява.

Избирам да илюстрирам темата със снимка как китайски великан в униформа гледа със смразяващ поглед отвисоко руското джудже, което отиде в Пекин да си подсигурява гърба за инвазията си в Украйна. Фотографията е от времето на олимпиадата, използвана като претекст за пряка среща между ръководителите на Китай и Русия.

Предстоят “интересни времена” за Путлер и по китайска линия.

Светът бойкотира Путлер, включително и празненствата за любимия му 9 май – Иво Инджев / Ivo Indzhev