Светът за протестите в България

България в неделя влезе в новините на водещите електронни медии. Агенциите и водещите радиостанции акцентират върху големия брой участници в протестити и причината - прекомерно високите сметки и всеобхватната корупция. Представяме кратко обобщение на вестите с източник "София":

Би Би Си: Българите късат на парчета портрети на министър-председателя Бойко Борисов. Хиляди протестиращи българи замеряха правителствените сгради с яйца и домати, протестирайки срещу растящите цени на тока и отоплението. Демонстрантите скандираха "мафия" и "оставка".В София те също така публично горяха сметките си за ток. Гражданите настояваха да се анулират договорите с основните доставчици на електроенергия на българския пазар - чешките компании ЧЕЗ и Електро-про, а също така с австрийската Е Ви Ен.

ub

АФП: Хиляди българи демонстрираха днес в петнадесетина града на страната срещу високите сметки за ток, които получиха през януари.В София протестиращите скандираха "Мафия!" и "Оставка!" пред министерството на икономиката и енергетиката и пред парламента и блокираха главните кръстовища на столицата.В Пловнив демонстрантите поискаха национализиране на трите ЕРД, които действат на територията на страната. Във Варна пък имаше шествие след ковчег на монополите за електро, топло- и водоснабдяване.

Ройтерс: Десетки хиляди българи днес протестираха в над 20 града на страната срещу високите сметки за ток. По този начин те увеличиха натиска върху правителството след седмица от неспиращи протести.Протестиращите скандираха: "Всеки ден ще е така, до победата". Участниците в протестите блокираха центровете на градовете и поискаха оставката на кабинета и национализация на енергийните дружества.Гневът е не само срещу енергийните дружества, но и срещу управлението на ГЕРБ."Трябва да запомним тази дата - 17 февруари. Това е денят, в който умря управляващата партия. Това е протест срещу олигархичния модел на ГЕРБ, който не е нищо повече от разграбване на държавата за обогатяване на олигарсите", заяви политологът Евгений Дайнов.

АП: Десетки хиляди българи днес протестираха срещу високите цени на тока. По време на протестите се стигна до сблъсъци с полицията, която хвърляше яйца и домати срещу правителствените сгради.

Чикаго Трибюн: Десетки хиляди българи взеха участие в протести в над 20 града в страната, насочени срещу високите сметки за електричество, оказвайки натиск върху правителството чрез упорити демонстрации

С лозунги „всеки ден ще е така до победата”, протестиращите блокираха градските центрове и поискаха оставката на кабинета и ренационализацията на енергийните дружества.Цената на електричеството е политически чувствителна тема за най-бедната страна-членка на Европейския съюз, представлявайки един от най-големите разходи на домакинствата, особено през зимния сезон.

Руски и украински медии съобщават, че в България ще разширяват протестите срещу цените на електричеството.Съобщават за изгаряните сметки, блокирането на движението и доматите по държавните институции.

Газета виборча: Под лозунги "Оставка" и "Мафия" близо 10 хиляди деши блокираха една от главните софийски артерии. демонстрантитесе събраха пред сградата на министерството наикономиката, преминаха през парламента, като го замерваха с яйца и домати , след което блокираха важния комуникационен възел Орлов мост.Недоволството от високите цени на енергията в България се засилва.

Радио Прага: В България в неделя преминават мащабни протестни акции срещу чешките енергийни компании ЧЕЗ и Енерго-про, както и срещу автстрийската EVN. На улиците в повече от 20 града излязоха хиляди българи, които са възмутени от високие цени за електроенергияна и искат, нпаример, да се национализират вестните електроразпределителни фирми на чуждестранните компании.ЧЕЗ съобщи, че е получил няколко оплаквания за уж завишени сметки, но грешки в тях не били открити. България далеч не е единствената страна, където ЧЕЗ е подлоен на обществена критика. В Албания компанията бе лишена от лиценз и миналата седмица заведе дело в международния арбитражен съд.

В същото време министър-председателят Бойко Борисов заяви в интервю за Евронюз: България ще постигне енергийна независимост до 3-4 години, шефовете на престъпните групировки са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене от Интерпол, а единствените страни в Европейския съюз, чиято икономическа ефективност е някъде около нашата, са Дания и Финландия.

Kafene.net