Секретно: АГЕНТУРНИ ИГРИ

Grigor Lilov

Въобще не разбирам защо родните власти, а оттам и българските медии в синхрон с руските крият името и длъжността на обявения заради шпионаж за персона нон грата у нас руски шпионин.
Става дума за Андрей Николаевич Егоров, първи секретар на посолството на Русия.

По някои данни той е бил спипан на място - в конспиративни условия за получаване на информация. Заслугата въобще не е на родните служби, а на американците, които предали данните на Цацаров, Гешев и босовете на секретните ни служби при спявката им преди седмица в САЩ.
По-интересен е въпросът за кръга от лицата, с които е контактувал, за да събира секретна информация, вкл. и за нашите съюзници от ЕС и НАТО.
Ще ви подскажа: гледайте всички подадени оставки от разни постове през тези дни (след завръщането от мисията в САЩ на прокуратурата и секретните ни служби). Гледайте и всички поискани оставки.
И въобще не вярвайте на посочените мотиви!

А най-интересен е проблемът дали някога у нас ще има осъдени българи за шпионаж срещу държавата?

След осемгодишна съдебна сага единствените такива обвиняеми бяха оправдани напълно от Върховния касационен съд.
Напомням - полк. Яни Янев бе задържан пред вратата на руското посолство с чанта, пълна с материали с гриф "строго секретно", а документите се оказаха предадени на него от Лиляна Гешева, шеф на секретната секция на военното ни разузнаване.
Като получател се сочеше Владимир Ломакин, военен аташе на Русия у нас, който тихомълком си замина за родината.

Фейсбук