Селяни масово напускали ТКЗС заради недоимък и недостиг на хранаK

Написано от Христо Христов

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4795-2021-06-17-15-22-46

 

Въпреки насилственото отнемане на земята на българите комунистическият режим не е успявал дълго време да утвърди ТКЗС, а в средата на 50-те години селяните масово са ги напускали поради недоимък и липса на… храна | Източник: Интернет.

 

 

През 1956 г., 12 години след „победата“ на „социалистическата революция“, в България е съществувал недоимък и недостиг на храна, който е принуждавал селяните масово да напускат ТКЗС.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка относно прояви в ТКЗС от 8 декември 1956 г. на Тогавашното Трето управление на ДС за борба срещу контрареволюцията (предшественик на създаденото през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия, б.а.).

В него се посочва, че „съществува известно затруднение в изхранването на някои села и членове на някои ТКЗС особено в Бургаски окръг“.

На някои места селяните изразявали недоволство от недостига на фураж за животните.

От справка на началника на окръжното управление на МВР-ДС става ясно, че ТКЗС-та не са разполагали със средства за закупуването на храна не само за животните, но и за тях самите, а  задължения към банките на трудово-кооперативните земеделски стопанства били големи.

„Много кооператори основателно реагират на недоимъка на хляб, а други напускат стопанствата и търсят странична работа“, се признава от Държавна сигурност. В справката са посочени и конкретни примери

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt