You are here

Сенатът на САЩ гласува за отмяна на здравната реформа на Обама

Сенатът на САЩ прие решение за отмяна на здравната реформа на Барак Обама, станала известна като "Обамакеър".

Решението беше взето с 51 гласа "за" срещу 48 гласа против решението за започване на процедурата по отмяна на закона.  

Решението за отмяна на "Обамакеър" трябва да бъде обсъдено в Камарата на представителите, където се очаква гласуване тази седмица.

Отмяната на здравната реформа на Обама е един от главните приоритети на републиканците в Конгреса, където партията има мнозинство, както и на новоизбраният президент Доналд Тръмп.

"Обамакеър" съществува от 2010 г. и предвижда задължително да бъдат осигурявани всички американци, което поддръжниците на реформата смятат за изключително важно. 

Според противниците на реформата обаче тя е довела до увеличаване на разходите в здравеопазването и до отрицателни промени в застрахователната сфера. 

Процесът за отмяна на "Обамакеър" вероятно ще отнеме месеци, а подготвянето на закона, който ще замени реформата, още повече.

"Обамакеър" е едно от знаковите постижения на администрацията на Барак Обама. Новоизбраният президент Доналд Тръмп се обяви против реформата и обеща да я отмени. По-късно той посочи, че може да отмени част от нея и да запази друга, но засега не са ясни конкретните му планове за нейната промяна.

http://offnews.bg/