СЗО: България е трета в света по починали от мръсен въздух

Изпреварват ни само Северна Корея и Босна и Херцеговина

Концентрацията на ФПЧ 2,5 във въздуха на София е 6,1 пъти над годишната препоръчителна стойност на СЗО, според Индекса за качество на въздуха (AQI).

В България миналата година над 8 500 души са починали преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха (А колко от тях са от Бургас-б.ред.). Това е 18 пъти повече от тези, които са загинали в автомобилни катастрофи според официалните данни на Световната здравна организация.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха, изпреварена само от Северна Корея и Босна и Херцеговина, съобщава БГНЕС.

Опасно мръсен въздух в няколко града у нас

По данни на СЗО ниското качество на въздуха струва 29,5% от брутния вътрешен продукт на България годишно заради намалена производителност и здравни разходи.

Въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява в последните години, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици с размер до 2,5 мм и до 10 мм и дори със серния диоксид (SO2).

Съдът: Столична община е допуснала системно замърсяване на въздуха в София

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.

Според СЗО, хроничното обезлюдяване на провинцията и произтичащото от това преместване на хора и преустройство на големите градове задълбочават проблема.

Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от транспорт, за да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива.

Основните замърсители на въздуха в София са от отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността в покрайнините на града.

Общините ще могат да определят зони, забранени за замърсяващи автомобили

Специфичните метеорологични условия допринасят за настоящите високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и фактът, че София е разположена в долина, в която сравнително често се образува инверсия, която не позволява на мръсния въздух да се разсее.

Същевременно 25% от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистените улици, праха от строителни дейности и паркирането в зелени площи.

По данни на AQI най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се нарежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

https://www.vesti.bg/bulgaria/szo-bylgariia-e-treta-v-sveta-po-pochinali...

Коментар "Под лупа" : 

Бургас отново е на първо място по замърсеност на въздуха с ФПЧ и то с цели 11.4 пъти над годишните норми ?!!

Едва ли обаче ще чуете нещо от кмета Димитър Николов, който от години е нещо като глух и сляп за този проблем и се активира само преди местните избори по въпроса ...

Назначеният от служебното правителство приятел на Жан Виденов, Павел Маринов може би поради незнание или нещо друго не реагира адекватно и нито обяснява, нито санкционира причинителите на наднорменото замърсяване в сухо и слънчево време, а те са ясни ...

Оставката и търсене на отговорност на тези две служебни лица е това, което е нужно ...

Време е прокуратурата да обърне внимание на този проблем.

"Под лупа"