СЗО: Ваксината срещу COVID-19 не трябва да е задължителна

Световната здравна организация предупреди, че ваксината срещу COVID-19 не трябва да бъде задължителна. Необходимо е активно да се обясняват ползите от нея, допълват здравните експерти.

 

Основният аргумент е, че в страните, в които ваксините са задължителни, има сериозен отпор срещу имунизациите. Все пак СЗО допуска, че ваксинирането на здравните служители ще трябва да е масово.

От организацията коментират още, че смъртността вследствие на заразата в САЩ е шокираща за държава с толкова силна и развита здравна система. Според главния епидемиолог на страната - Антъни Фаучи, коледните празници ще са най-голямото предизвикателство за справяне с пандемията на местно ниво.

Въпреки усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса, в много държави ситуацията остава тревожна.

Френските власти признаха, че е много вероятно строгата карантина да остане в сила и след 15 декември. Причината - броят на новозаразените с COVID-19 не намалява с желаното темпо.

Като цяло, новите случаи на коронавирусна инфекция в Германия намаляват. В Бавария обаче, където смъртните случаи са най-много, от утре вероятно ще влязат в сила нови, по-строги ограничения. 

В глобален мащаб броят на заразените вече е над 67 милиона и половина, като близо 15 милиона от случаите са в САЩ.

https://offnews.bg/zdrave/szo-vaksinata-sreshtu-covid-19-ne-triabva-da-e...