You are here

Симеон Дянков: Никога ЕС няма да разреши китайски инвеститор да прави АЕЦ "Белене", при това със съветска техника

Това е поредното търсене на теле под вола, поне по две причини, заяви бившият финансов министър

 

Никога ЕС няма да разреши китайски инвеститор да прави АЕЦ "Белене", при това със съветска техника.  Това заяви бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия.

Идеята за рестарт на АЕЦ "Белене" не ми харесва, това е поредното търсене на теле под вола, поне по две причини. Едното е, че никога по никакъв начин ЕС няма да позволи на китайски инвеститор да е собственик на такъв стратегически обект, където и да е в ЕС. Две държави преди нас са пробвали това да го направят- Словакия и Унгария. Разговорите са спрени, малко след като са започнали.

Дори Виктор Орбан, който спори с всички в Европа за всичко, по тази тема е дал заден ход.

 Сега се губи ценно политическо време, вместо да се концентрираме върху теми като чакалнята на Еврозоната, каза той.

Второто е, че няма как  инвеститор да се заеме с такъв огромен проект без държавни гаранции и евентуално финансиране в началото, категоричен беше Дянков.

Нали едно следващо правителство може да реши да се откаже от ядрената енергетика, както направи Меркел в Германия, обясни той.

Съветска техника с китайски инвеститор е малко като срещата на Тръмп с Ким Чен Ун, картинно каза Дянков пред Нова телевизия.

Сега е единственият възможен момент в следващите пет години, за да влезем в еврозоната, заяви бившият министър на финансите. Той обясни, че сега е моментът да кажем, че Европа трябва да върви по пътя, които сама е определила. Трябва да влезем в еврозоната, категоричен е Дянков.

Дянков коментира, че независимо какви отзиви чуваме от европейската комисия или европейските сили, ние покриваме Маастрихтските критерии.

Да бъдем в Банковия съюз не е необходимо условие, за да влезем в еврозоната, отсече той.

Хората се притеснявали, че ако влезем в еврозоната ще се вдигне инфлацията или БНБ ще смени курса и ние рязко ще обеднеем, обясни Дянков. Той беше категоричен, че нито едно от двете не е възможно.

"По закон имаме твърд курс", изтъкна бившият финансист № 1. Нашият курс би могъл да се смени чрез закон. Няма как да стане 240 парламентаристи да сменят закон незабележимо, изтъкна Дянков.

От това произтичало и че няма как да има голяма инфлация, успокои бившият министър. Ако тръгнем към чакалнята, ще влезем в нея. 

https://www.faktor.bg