You are here

"Системата ни убива" свали социалния министър Петков

Премиерът Борисов се стресна от ескалиращата подкрепа за протеста на майките на младежи с трайни увреждания

Екип на "Сега"

Разрастващите се протести на хора с увреждания и увеличаващата се обществена подкрепа доведоха до оставката на социалния министър Бисер Петков. Това е втора рокада в третия кабинет "Борисов" след смяната на здравния министър Николай Петров с Кирил Ананиев. "Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания", гласи лаконичното съобщение от правителствената пресслужба. От социалното министерство отказаха коментар.

Отстраняването на Петков се случва ден след концерта на "Шоуто на Слави Трифонов" "Системата ги убива" в О2 Арена в Лондон в събота вечерта. В края на май той обяви, че изцяло подкрепя протеста на майките, посвещава концерта си на тях и всички приходи ще бъдат дарени на Конфедерацията за защита на правата на децата. 

Преди 2 месеца протестиращите майки, облечени във фланелки "Системата ни убива", не бяха допуснати в сградата на Народното събрание, тъй като не спазили протоколния дрескод според председателката Цвета Караянчева.

Хората с увреждания и техните близки протестират от години, но в последните седмици се стигна до отдавна невиждана ескалация - палатков лагер на протестиращи в центъра на София. Впоследствие подобни лагери бяха издигнати в Добрич, Бургас и Варна. Основното искане на протестиращите е да бъде гарантирана адекватна помощ за хората с тежки увреждания над 18-годишна възраст. Протестът на родителите е безсрочен, докато не бъде приет Закон за личната помощ. Такъв закон сега няма, а добавката от 930 лв. за децата с най-тежки увреждания се спира при навършване на пълнолетие, макар че увреждането не е излекувано. "Искаме лична помощ за всяко лице с увреждане, искаме асистенти, искаме индивидуален разчет на нуждите на всеки един и да бъдат удовлетворени тези нужди", обяви пред БНТ Галя Койчева, родител от Варна. 

В опит да потуши протестите Петков предложи миналия месец промени, според които хората с най-тежки увреждания - 90 и над 90%, ще получават лична помощ до една минимална заплата, която ще се отпуска на базата на социалната оценка на индивидуалните потребности, извършена на терен, а не по документи. Хоризонтът на това обещание обаче е дълъг - тепърва ще се пише закон, а нови помощи може да има най-рано от следващата година. Затова и предложенията не постигнаха примирие, а протестите станаха още по-интензивни.

Хората с увреждания отхвърлят и концепцията на социалния министър за реформа. Той предлагаше експертизата занапред да се извършва от две комисии - една да оценява медицинските показатели, а втора комисия към НОИ да решава какво може да работи човекът със съответното увреждане. Тази идея породи опасения, че ще лиши от инвалидни пенсии хора, които така или иначе никой не желае да наеме. В последните седмици Петков водеше интензивни преговори с групи на хора с увреждания и уверяваше, че ще се стигне до общ проект на реформа.

Другият министър, който предизвика сериозно напрежение сред хората с увреждания, е здравният. Наредбата за медицинската експертиза, предложена от Кирил Ананиев, вся тревога, че ще остави половината хора с увреждания без инвалидни пенсии, тъй като предвиждаше да се дава процент инвалидност само за основното заболяване, а не както сега да се зачитат и съпътстващите проблеми. Проектът на тази наредба беше спрян лично от Борисов, но впоследствие здравното министерство отново го пусна за обществено обсъждане без промяна. Не е ясно каква е съдбата на тази наредба към момента.

Борисов неведнъж е държал емоционални речи за хората с увреждания, но според техните думи е единственият, който даже не е отговорил на писмото им с искане за среща. Когато Нова телевизия излъчи репортаж за майка от Добрич, която емигрира с детето си в Холандия, Борисов се възмути: "Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина - този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат ?!". В разпоредената проверка обаче социалното министерство не откри нарушения и се оправда, че всички полагаеми се помощи на жената от Добрич са изплатени.

http://www.segabg.com/article.php?id=908606