You are here

Ситуацията с протестните митинги е като при последните избори - различни каузи, различни егоистични погледи и грам идея за единение. В резултат - всички протестиращи губят.

Ilian Vassilev

 

Ситуацията с протестните митинги е като при последните избори - различни каузи, различни егоистични погледи и грам идея за единение. В резултат - всички протестиращи губят.
Еколозите и либертарианците на нож за Банско, но се страхувам, че нещата са по-дълбоки. Факт е, че част от либертарианците, които защитават каузата за втори лифт, не защитават автоматично безобразията на Юлен и Цеко Минев. Те са просто скиори. Има и друга, която са си купили имоти в Банско и търси освен всичко друго и лична полза -
т.е. се банскализират. 
Има логично обяснение защо броят, който екоактивистите мобилизират за техни каузи е много по-голям от брой на присъствието им по време на политически протести - срещу съдебната реформа, безумията във ВСС, грандкорупцията и т.н. Това го видях по време на "референдумите" в Трън и Генерал Тошево и преди по време на "протестите" срещу шистовия газ. Голяма част от протестиращите са политически представени в различни формати на лявото, дори държат топла връзка и присъствие със БСП - просто направете един Гугъл на водачите. Това не би било огромен проблем, защото екокаузата е транспартийна, но с антикапиталистическите се позиции поставят на изпитание другите партии в дясно, за които основен фундамент на демокрацията - пазарите и предприемачеството. Махнете този фундамент и тези партии, автоматично губят смисъл и подръжници.
Не виждам някакъв особен стремеж сред "зелените" - които са политическите им представители да адресират този проблем. 
По този начин ще убият шансовете на новата "петорна" коалиция, както и на всеки друг алтернативен формат в дясно, към който се присъединят, да легитимира дясна алтернатива на властта, която включва базисни ценности на западната демокрация.
Вероятно някои си мислят, че е това е нормален процес на хибридизацията на политиката. Но аз си мисля, че без ясни фундаменти и ценности - протестите няма да произведат обединение и промяна.
Това не означава, че не ги подкрепям, а че търся рационалното и прагматично продължение. И това трябва да дойде от "зелените", които да се разграничат от антикапиталистите и антипазарните си привърженици. Свръхдоминацията на дневния ред на протестите на хард еко теми не е плюс. Битката с офшорните схеми около Юлен не е еко, а антикорупционна, но за да изложат по-системно им трябват икономисти и финансисти. Определено.

Фейсбук