СКАНДАЛНИЯТ ГАЗОПРОВОД „СЕВЕРЕН ПОТОК 2” ЩЕ СЕ ПРОДАВА!

Grigor Lilov

 

Украйна сондира възможността тя да е купувач **** Същата съдба очаква и нашият „Турски поток”
.
Това съобщава както влиятелната немска медия „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, така и основни руски издания.
Причината е в решението от сряда на Висшия регионален съд в Дюселдорф. Той постанови, че правилата на ЕС важат и за този газов проект. Според тях половината от капацитета трябва да бъде резервиран за други оператори.
.
Следователно „Газпром” ще може да прекарва едва половината от газа, който е разчел. Други оператори няма как да има, понеже тръбата тръгва от руския бряг и върви по морското дъно на Балтийско море. Обжалването на съдебното решение пред Федералния съд няма как да промени ситуацията.
.
Последната дума ще е на Еврокомисията, а тя няма инструментариум да задраска цял пакет от законодателството на ЕС. Според него, за да се освободи от регулациите, газовият проект трябваше да бъде завършен до 19 май 2019 г., което не беше сторено.
Затова „Северен поток 2“ ще трябва да отговаря на трите основни условия на правилата на ЕС:
*** да предостави на други доставчици на газ достъп до тръбопровода,
*** да начислява само одобрените от мрежовата агенция цени за преминаването
*** да разделя стриктно експлоатацията на тръбопровода от самата доставка на газ.
.
Като предпазна мярка, Nord Stream 2 подаде заявление до Федералната агенция за мрежи за „сертифициране като независим оператор на транспортна мрежа“ през юни.
Целта е да се отговорят на изискванията за отделяне чрез отделяне на тръбопроводните операции от компанията майка по отношение на счетоводството и операциите. Агенцията има четири месеца да провери това, веднага щом са налични всички необходими документи, които все още ги няма. Освен това за сертификата тя ще трябва да изчака и Федералното министерство на икономиката.
То пък трябва да се произнесе дали тръбопроводът представлява заплаха за сигурността на енергийните доставки за Германия и ЕС . Срокът е три месеца. Въпросът е как във времето ще се движи процедурата. Защото след предстоящите парламентарни избори министерството може би ще бъде поето от Зелените, които са критични към газопровода.
.
Според служители на Еврокомисията, работещи по проблема, газопроводът въобще не отговаря на изискванията на ЕС. За да работи спрямо правилата и с пълен капацитет, „Газпром” ще трябва да го продаде. Към същото мнение се придържат и редица висши немски чиновници.
Като първа последица операторът рискува солидни глоби, ако не спазва правилата. Като последна възможност на "Газпром", която все още има, е да продаде тръбопровода на друг сертифициран оператор в даден момент, резюмира "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг."

https://www.faz.net/…/gerichte-koennen-nord-stream-2-wohl…

Междувременно ръководителят на Оператора на газотранспортната система (GTS) на Украйна Сергей Макогон предложи услугите на компанията си като оператор на „Северен поток 2“. Според него в този случай няма да е трудно да се докаже независимостта на компаниите.

https://www.facebook.com/mcfire76/posts/10158859034554081

Разбира се, това беше поднесено като сондаж - под формата на негов коментар в дискусията в личния му профил във връзка с решението на немския съд.
.
Руските медии обаче посочиха, че не става дума за шега, а вероятно ще се водят и сериозни разговори.

https://lenta.ru/news/2021/08/27/prodano/?utm_source=yxnews…

 

ТАСС акцентира, че засега решението на съда няма да попречи на работата на „Северен поток 2”, което отбелязва и немската статия. Така е, но ще направи тази дейност нерентабилна и ужасно губеща при използване само на половината капацитет.
.
***
***
Според мен статията в авторитетния немски вестник е своебразен сондаж от Германия към Кремъл и „Газпром” за такава идея.
Изглежда онзиденшната визита на Меркел при Путин и после в Украйна също са били в тази насока.
Същата опция изгрява и пред нашият гибелен финансов „Турски поток”. „Газпром” практически е резервирал със съдействието на родния властови елит целия капацитет на тръбата.
Е, рано или късно родните власти и партийни елити, колкото и да са русофилиски, щат не щат, ще трябва да преразгледат това споразумение и да отрежат половината от хапката на руския газов монополист.
В тази връзка ще отбележа, че милиардите, изхарчени за тази тръба, докараха до фалитно състояние Булгартрансгаз и Булгаргаз. Резултатът е, че след предишното повишение на цените на газа сега се иска ново с 17%. Някой трябва да плати сметката и това сме ние, вие. Цените на газа ще повлекат цените на тока, а той – на всички стоки. Парното ще стане непоносимо скъпо.
Затова голямата корупция ви засяга – рано или късно бърка директно в джоба ви и го изпразва. И ще продължи да го изпразва, щом срещу нея на площадите не застават десетки и стотици хиляди – независимо от политическите им пристрастия.
А от дебата за тази голяма корупция и руският енергиен монопол партиите се пазят като от огън и никаква конкретика във връзка с преодоляването й не включват в предизборните си програми. Дори и сега, дори и тези на протеста като например толкова спекулиращата като антистатуквова "Има такъв народ".
 
Фейсбук