СКАНДАЛЪТ С КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА РАСТЕ НЕУДЪРЖИМО КАТО ЛАВИНА-втора част

Grigor Lilov

Продължение от първа част

Комбинациите
.
Затова в деня 27 юни 2009 г. – седмица преди вота за парламента, Бойко Борисов и Кристалина Георгиева не коментираха състава на поредното правителство. Неоспоримият лидер на партията за европейско развитие на България вече беше осведомен, че именно той е предопределен за новия ръководител на страната. Една от световните столици го беше избрала, друга световна столица се канеше да го преглътне.
Така в експлозията на горещите събития, в ритъма на прогнозите „за” и „против”, в никога непредсказуемата докрай политическа менажерия – още на 27 юни 2009-а, седмица преди парламентарния вот, Бойко Борисов беше повече от наясно! За Проектите, за себе си и с истинските господари на събитията! Нямаше място за колебание и стартира изпреварващо плановете на бъдещото си правителство, залегнали в сценария, написан от задкулисните му автори. От онези творци, които създадоха и неговата, уж собствена програма за политическия му възход.
Истински парадокс е, че датата няма да остане като някакъв жалон в историята, няма да се споменава в нейните хроники, макар че парафира за живот в утрешните учебници други дати!
Защото на онази уж рутинна среща между тогавашния софийски кмет и бъдещата ни еврокомисарка стартира операцията „следващ президент” на България!
Заедно с нея беше вдъхнат живот в проекта „нов роден емисар в Брюксел” и започна подготовката около прицеленият към 2021 г. замисъл за монтирането начело на държавата на поредния министър-председател – засега все още скициран само като силует!
Разговорът на 27 юни 2009 г. сякаш пророкува обратите в съдбите на галениците на съдбата – очаквания нов премиер, неочакваната нова еврокомисарка, избрания като изневиделица президент, компенсираната с дясно гражданско движение бивша титулярка и новият й партиен съперник отляво, макар и замислен за бъдещето по-занапред. Денят започна с ведра сутрин, която се превърна в облачен, дъжделив и намръщен следобяд. Политиката също не спази разчетите си – усмихната с приветлив анфас към едни от тях, го замени с гримаса на смръщен профил две години по-късно.
Факт е, че ДПС нямаше как да да има официално споразумение с ГЕРБ. Но една повече от странна среща не получи никаква публичност.
Тя беше в ресторант „Континентал Плаза” между новият премиер Бойко Борисов и старата вицепремиерка Емел Етем. Етем винаги е била представител на Доган, тя е посланичката му в повечето деликатни мисии. Тя беше дискретният му контакт с крилото на Румен Петков в БСП, предизвикал толкова клюки в елита покрай явната и неявната им близост. Емел Етем се превърна в потайния контакт между ГЕРБ и бившия си заместник Дилян Пеевски, който постави медийната си империя в услуга на пожарникаря. След тази среща пушечната канонада срещу новите управници на страната секна – вестниците и телевизията на депутата от ДПС се изправиха, готови като Матросов, ако се наложи, и с голи гърди да прикрият и защитят Бойко Борисов.
Веднага след тази дискретна среща между новия премиер и бившата вицепремиерка и министърка на бедствията и авариите ексдепутатът от НДСВ Светослав Спасов се намърда като съветник на министър-председателя по кадровата политика, администрацията и отбраната. Спасов не беше човек на царя, а верен слуга и паж на ДПС. Той е бившият председател на либералната асамблея на Доган, а негов заместник там е бил... Познайте кой? – Днешният медиен магнат и депутат от ДПС Дилян Пеевски. Доян Зия – брат на бившия депутат от ДПС и член на ръководството Нахит Зия (в кома от 2006 г.) също стана съветник на Бойко Борисов.
Изгря и европейската звезда на Кристалина Георгиева – „новата номинация”. Сделката, парафирана от Изтока и от Запада, беше осъществена.
- Предложението дойде в ранните часове на моята нощ (в Америка, бел.ред.) и аз взех решението за 5 минути! – заяви българката от Вашингтон.
У нас й повярваха безусловно. Но един вицепрезидент на институция като Световната банка според правилата е задължен да съобщи на Борда това предложение и то да бъде обсъдено. Включително и евентуалното му напускане и отговорностите за поетите задачи и проекти, за предложенията му кой да ги поеме. На такива високи места не могат просто да си вземат шапката и да кажат едно голо „сбогом”. Не е според нормите, неприето е, недопустимо е, невъзможно е. Няма да й се прости...
Безспорното е, че в онази чужбина отдавна са били информирани за намислената комбинация – във Вашингтон, в Москва, където Кристалина беше емисар, в квотата от страни, които представлява, в Брюксел, където се очакваше да стане еврокомисар. Защото който и да е български Проект е неосъщестим, ако не се стикова с международните, ако не получи тяхната подкрепа или поне неутралното им отношение.
А върху родната почва за стопилите се от 9 милиона на 7 и половина милиона мишлета остана едното голо лицемерие от „петте минути”. Конспиративната среща от 27 юни 2009 отдавна беше потънала във водовъртежа на времето. Патината му затъмни сензационния й блясък. Зададеният тогава журналистически въпрос го забравиха – сякаш завинаги. Но отговорът му за следващия след пожарникаря министър-председател вече започна да се пише – черно на бяло.
Старите страници от Проектите започнаха да се затварят, на тяхно място се отвориха новите за прочит.
Докато в кулминацията на проекта за бъдещата премиерка Кристалина Георгиева – сега-засега все още мержелеещ се в бъдещето, тази символна среща отдавна щеше да бъде обвита в пелената на забвението. Запечатана под похлупака на изнизали се години – все едно, че не е била, все едно, че я е нямало никога. Или както казва древогръцкият драматург Софокъл: „Времето разкрива всичко скрито, но и прикрива всичко ясно.”...
б.ред. Край на втора част от оригиналната първа част от поста на Григор Лилов
(край на първа част)
Фейсбук