Скандал с бонуси и в земеделското министерство и Фонд "Земеделие". Найденов: БСП са крадци

Мирослав НайденовСкандалът с бонусите, които някои министерства са раздали на свои служители, продължава с пълна сила, след като депутатът от БСП Меглена Плугчиева съобщи, че над 1 млн. лева са били раздадени под формата на премии в Държавен фонд „Земеделие”. В администрацията на Министерството на земеделието, където избухна и скандалът около шефа на „Напоителни системи“ Георги Харизанов, който се оказа с две висящи дела, една присъда и без образование, пък са раздадени 800 000 лева. По повод информацията пред журналисти в парламента Плугчиева заяви: „В условията на тежка криза и абсолютна бедност, на която се обричат българите, този цинизъм е престъпен и недопустим”.

Плугчиева атакува земеделския министър Мирослав Найденов и заради скандалите около търговията на дървесина. В същото време под прозорците на Министерския съвет се провеждаше масов протест на представители от бранша. Червената депутатка напомни опитите на земеделския министър да оправдае липсата на дърва за огрев и на дървесина с тежката зима и добави: „Ако есента бяха проведени търговете за добив на дървесина, сега нямаше да има такъв дефицит“.

Плугчиева обясни, че истинската причина за проблема е административна немарливост, защото цялата подзаконова уредба на Закона за горите не е била готова до края на месец декември. Тя отбеляза още, че дървесина се е купувала за 46–50 лв., а след това се е препродавала за 120 – 150лв.

В същото време Корнелия Нинова от БСП обяви, че делото й срещу Мирослав Найденов е вече факт. Тя напомни, че в продължение на три години управляващите обвиняват БСП и отделни нейни представители във всички престъпления от Наказателния кодекс и добави, че така управляващите се опитват да оправдаят собствената си некадърност и престъпни действия.

Земеделският министър, който заедно с министъра на здравеопазването е остро атакуван от опозицията отговори на атаките с думите: "Имаме много къса памет – тези хубавци, тези крадци, които откраднаха българската гора чрез заменки, те да ми говорят за гора. Щели да ме плашат, да ме съдят за обида. Няма обида, тях обществото ги посочи. Те заменките ги направиха пред очите на обществото и ние да го забравим и те да обясняват, че нещо в гората...".

ГЛАСОВЕ