Скандал с ваксината на „Пфайзер”

Grigor Lilov

ЦИТАТ НА ДЕНЯ
**** Скандал с ваксината на „Пфайзер”
„Имаше административен, но не и политически натиск”
*** Говорител на Еврокомисията
.
Поводът за отговора, даден на журналистически въпрос, е вчерашната публикация на авторитетния вестник „Монд”.
Той помести изтекли чрез хакерска атака документи на Европейската агенция за лекарствени средства.
Според тях председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен натискала Агенцията на всяка цена и незабавно, преди края на 2020 г. ваксината да бъде одобрена въпреки някои възражения на специалистите. Според документите Еврокомисията характеризирала регистрацията на ваксината като „неприемливо забавяне”.
МОЯ БЕЛЕЖКА
**** За всеки логично мислещ човек е ясно, че ваксина не се одобрява за по-малко от три месеца. От друга страна учените. специалисти знаят, че без ваксинация Короната ще се превърне в модерна чума, която ще опустоши Европа и света така, както навремето го е направила „черната смърт”.
Няма защо да се лъжем - затова задейства правилото в медицината за преценка „полза/вреда”.
В света вече са ваксинирани немалко милиони хора и по-опасните странични ефекти статистически са малка, пренебрежима величина. Засега за дългосрочните ефекти, ако се проявят такива, ще трябва да се чака години.
.
За любителите на фейкновините за масов мор от ваксината на „Пфайзер” давам статия на „Льо Монд”, която разглежда най-популярните в мрежата фейкове и митове. Изданието, което обективно разкри административния, а според мен и политически натиск за бързо одобрение на ваксината, и в тази статия е обективно.
 
Фейсбук