След забраната даренията за МВР станаха по-безцеремонни

Корупция в полициятаВрътката със сградата, която „ЛУКойл“ хариза на полицията през общината, е демонстрация на действителните нрави и намерения на управляващите

МВР наистина е държава в държавата. Само така може да бъде обяснено поведение, което е в пълно противоречие с препоръките на Евросъюза, заповедите на премиера и някои действащи законови норми.

През лятото с даренията имаше публичен скандал. Тази абсурдна практика бе остро разкритикувана в мониторинговия доклад на Еврокомисията. „Всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности. Това може да се счита за нарушаване на независимостта на полицейските разследвания“, втвърди тона ЕК през август чрез говорителя си Марк Грей. Заради това се стигна и до реакцията на премиера Бойко Борисов.

Край с практиката МВР да взима дарения от частни лица и фирми,

вътрешният министър Цветан Цветанов трябва веднага да я отстрани, а в бъдеще тези пари ще бъдат компенсирани със средства от бюджета, нареди министър-председателят.

В резултат на натиска от Европа, МВР шефът най-накрая издаде заповед, с която забрани даренията от частни лица и фирми. Той стори това близо три месеца след Корупция в полициятакритиките и на няколко пъти демонстрирано несъгласие за прекратяване на практиката. Но остана наполовина възможността дарения да се правят от държавни и общински структури и фирми.

Само месец-два след „забраната“ изведнъж се оказа, че МВР получава като дарение луксозна четириетажна сграда в бургаския квартал „Лазур“, собственост на „ЛУКойл Нефтохим“. Разкритието бе направено от бургаския вестник „Десант“ и след първоначалното вцепенение как е възможно всичко това, постепенно нещата затихнаха и направо потънаха.

За да се заобиколи забраната, сделката мина през община Бургас. Дарителят „ЛУКойл“ иска в тази сграда да се настани Пето РПУ. В договора за дарение между рафинерията и общината изрично е посочено, че сградата трябва да се дари на полицията. В момента РПУ-то ползва имот на общината, който е бил предназначен за детска градина. След дарението полицията ще освободи въпросния обект.

Последното трябваше да умили критиците на практиката МВР да получава дарения, нали го правят в името на децата?!

Всъщност и кметът на Бургас Димитър Николов го обясни така - в името на една детска градина в повече.

Извън несъмненото заобикаляне на заповедта съмнително ниска е и данъчната оценка от 352 000 лева на сграда със застроена площ от над 2000 кв. м. Оценката е издадена на 18 август тази година. Това е цената на 4-5 апартамента в крайморския бургаски квартал, писа „Десант“.

Приложено беше и факсимиле на кореспонденция между бургаския кмет Димитър Николов, който на 7 октомври иска съгласието на Цветан Цветанов. Николов обяснява на вицепремиера, че от „ЛУКойл“ желаят да подарят на полицията въпросната сграда, която досега се е ползвала като общежитие и е била приватизирана от руската компания през 2001 г. заедно с нефтозавода. Разрешението на Цветанов е пристигнало на 24 октомври - по-малко от 2 месеца след като сам забранява този род дарения.

След като сделката мина и вече бе факт, стана още по-интересно. На въпрос дали с приемането на това дарение МВР не заобикаля решението си да не се възползва повече от частни дарители

вътрешният министър обясни, че в случая обстоятелствата го налагат

„Има искане от страна на местната власт да се освободи сегашната сграда, която ползва полицията, а друга подходяща няма“, посочи Цветанов. Той отказа да коментира решението на общинския съвет да преподари дарението на „ЛУКойл“ на вътрешното ведомство, но изтъкна, че то е взето с пълно мнозинство от представителите на всички политически сили. „Когато решението се взима по един такъв прозрачен начин, аз не виждам проблем да приемем“, заключи Цветанов. Междувременно се подразбра, че вътрешното министерство очаква общината в Бургас, която посредничи при дарението на сградата на МВР,

да поеме и разноските по ремонта й

Лаконичният отговор на рафинерията пък бе, че не прави дарение на вътрешното ведомство, а на общината и не вижда нищо нередно в това.

В момента държавата и „Лукойл“ се съдят за инсталирането на измервателни прибори в складовете за горива. Цветан Цветанов бе един от министрите, които се обявиха срещу отнемането на лиценза на рафинерията, въпреки твърденията и на митниците, и на Бойко Борисов, че има неспазване на категорични, императивни норми на закона.

Няма как обаче да се подмине обстоятелството, че с въпросната схема на практика се плюе на всички забрани, заповеди, критики, обещания. И че тя може спокойно

да стане образец на новия начин, по който частни лица и фирми да даряват МВР - а именно през общини и държавни структури.

Няма спор, че един от най-големите абсурди на прехода са именно получаваните от МВР дарения. От всички ръководства на вътрешното министерство, при всички правителства. И сегашната власт се оправдава именно с това, като продължава да го прави.

ГЕРБ обаче определено увеличи тези дарения в пъти. МВР е получило като дарения дори 6 пъти повече от събраните от самото ведомство глоби.

Всъщност мнозина забравиха, че сегашният скандал с даренията тръгна от сигнала, че

има някакви списъци на дарители, които не трябва да бъдат закачани

от полицията, дори и като правят например пътни нарушения. Последвалата реакция на МВР беше повече от забавна. Министър Цветанов обяви, че „получаването на дарения не е укоримо“, че „в немалката си част мотивацията за подобни дарения била добре свършена работа от страна на полицията“ и че „МВР нямало никакъв ангажимент към никой, извършил дарение за министерството“. Той дори даде пример с това как баща на набелязана за отвличане жертва, но спасена от полицията, дарил компютри. И как тотото също дало компютри на МВР, защото то от своя страна предоставило повече полицаи да пазят пунктовете по време на голям джакпот. Миналото лято пък общини дарили гориво на МВР, за да могат полицаите да опазят черешовата реколта. Не им ли е това работата всъщност?

Нахално е ведомството, което получава един от най-големите пайове от бюджета и съответно от данъците на хората (близо 1 млрд. лв.), да прибира дарения. Просто не му е работа. Поради поне няколко причини. Първата от тях е, че каква е тази държава, която позволява силовите й структури да вземат дарения. Като станаха ясни имената на юридическите и физическите лица, дарили на МВР, се оказа, че има подсъдими, разследвани, всякакви.

Практиката с даренията за МВР е много порочна и силно намирисва.

Трябва да се направи проверка на всички дарения на МВР. Защо те се приеха за нещо минало? Самият финансов министър зовеше МВР да върне даренията на дарителите. И час по-скоро трябва да се въведе законова забрана за получаването на дарове, по какъвто и да е начин от системата, призвана да се бори срещу престъпността и да я разследва.

Александър АЛЕКСАНДРОВ

„Сега“