След човекът на Божков в МВР, за който Бойко Рашков не знаел, сега съветник на премиера Стефан Янев стана Георги Великов, агент на Държавна сигурност с псевдонима "Кирязов" и на "библиотекарската групировка".

Стефан Ташев

Добрите новини на новата власт не свършват. След човекът на Божков в МВР, за който Бойко Рашков не знаел, сега съветник на премиера Стефан Янев стана Георги Великов, агент на Държавна сигурност с псевдонима "Кирязов" и на "библиотекарската групировка". Великов е бивш началник на кабинета на вътрешния министър Цветлин Йовчев от кабинета "Орешарски". Той е човек на Иван Драшков и Цветлин Йовчев, наследил последния като директор на Дирекция "Контратероризъм" в ДАНС и монтиран в МВР. Именно неговата агенция през 2013 година проверява аферата "Костинброд". Името на Великов нашумя и по скандала с аферата "Червеи" за източване на масива на МВР. Но пред съда застанаха само неговото протеже Тодор Костадинов и шефката на СГС Владимира Янева. Не това не е скандал, нормално е. Какво ли ще кажат по въпроса Антоанета Цонева от ДБ, бивш член на "Протестна мрежа" и шефа на ДСБ Атанас Атанасов, самообявил се за главен борец срещу "сарайско-библиотекарската групировка" ?

Фейсбук

Човек на „библиотекарската групировка“ е назначен за съветник на премиера Стефан Янев

https://breaking.bg/analizi/chovek-na-bibliotekarskata-grupirovka-e-nazn...

Бившият дансаджия Георги Великов, агент на ДС „Кирязов“, бе дясната ръка на Цветлин Йовчев в МВР

Човек на „библиотекарската групировка“, свързана с Държавна сигурност и ДПС, е назначен за единствен съветник на служебния премиер Стефан Янев, научи Breaking.bg. Става дума за Георги Великов, бивш шеф на Дирекция „Контратероризъм“ в ДАНС, после началник на кабинета на вътрешния министър в правителството „Орешарски“ Цветлин Йовчев.

Великов е назначен още от първия ден на служебното правителство. Назначението му е не по-малко скандално от това на шефката на политическия кабинет на вътрешния министър Бойко Рашков Елена Фичерова-Караиванова, член на Изпълнителния съвет на партията на Васил Божков-“Българско лято“ и кандидат-депутат от същата в 23-МИР София.

Георги Великов бе „истинският“ шеф на МВР по време на управлението на Йовчев, твърдят полицаи.

Новоизлюпеният съветник на премиера Стефан Янев е осветен като агент на Държавна сигурност. Великов ( роден през 1964 година) е привлечен като агент в края на съществуването на ДС – през май-юни 1991 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) под псевдонима „КИРЯЗОВ”.

Запазено е личното му дело и документи от ръководили го оперативен работник.

Великов беше разкрит от Комисията през 2010 г. при проверката на ръководните служители в ДАНС. По линия на контраразузнаването той е ръководил дирекцията за противодействие на руските специални служби и звеното за контратероризъм. Неговото име нашумя именно по време на кабинета Орешарски като един от най-доверените хора на вицепремиера и вътрешен министър Йовчев.

След формиране на кабинета Борисов 2 в медиите се появи информация, че през януари 2015 г. Георги Великов тихомълком е бил назначен за експерт в ДАНС, когато неин председател е Владимир Писанчев.

При едно от делата срещу Цветан Цветанов неговият адвокат Менко Менков разкри в съдебната зала, че Цветлин Йовчев и Георги Великов са отказвали натиск върху правната дирекция на МВР, за да бъде обжалвана оправдателна присъда, постановена от Софийския градски съд.

Според публикация от ноември 2013 година на движението „Протестна мрежа“, лидер на многомесечните протести срещу правителството на БСП и ДПС, Георги Великов е от приближените до Йовчев и на Иван Драшков. В неговата дирекция в ДАНС е и звеното за контратероризъм, чиито служители извършиха проверката по откритите в Костинброд допълнително напечатани бюлетини за изборите на 12 май. Скандалът бе забъркан от Мая Манолова и опорочи победата на ГЕРБ на изборите.

След това за награда, Георги Великов е назначен за началник на политическия кабинет на вътрешния министър . При назначаването на Цветлин Йовчев за вицепремиер и вътрешен министър той изтегля при себе си в МВР Георги Великов. Преди да стане шеф на ДАНС Йовчев ръководеше дирекция „Противодействие на руските специални служби“ в агенцията. Това обхваща цялата дейност на руските граждани и структури в страната. Това е изключително важна подробност, като се има предвид връзката на министъра с КТБ – на Делян Пеевски и Цветан Василев, както и руското участие в банката. Както и намерението на руската страна да придобие изцяло банката, след което да я превърне в инструмент за влияние и натиск по проекта „Белене“. Преди това началници на така нареченото „противодействие на руското разузнаване“ са били Иван Драшков, а след него и Цветлин Йовчев. След Йовчев на поста застава Георги Великов.

След преминаването му в кабинета на министъра, Великов изпълнява задачи по контрол на агенцията и човек за свръзка между лица, с които министърът не е удобно да се среща, а още по-малко да бъде видян от журналисти или други. Великов периодично посещава бившите си колеги и подчинени от ДАНС, където се запознава с оперативната информация – абсолютно неправомерно. Същото може да се провери от видео наблюдението на сградата на „Черни връх“. Друга „важна“ задача, поставена на Великов е събирането на всякаква компрометираща информация за депутати, политици, както и такава, уличаваща шефа на ДАНС – Владимир Писанчев“, пишат от „Протестна мрежа“.

От своя страна Георги Великов води в МВР довереното си лице Тодор Костадинов, назначен за шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР. Имената на двата са забъркани в грандиозния скандал „Червеи“ за източване на информационните масиви на МВР от хора на ДАНС. Пред съда бяха изправени само Тодор Костадинов и шефката на СГС Владимира Янева. Тя бе осъдена условно, а Костадинов получи само административно наказание.

След напускането на МВР и ДАНС Георги Великов пише статии в сферата на сигурността заедно с бившия главен секретар на МВР от същото време Светлозар Лазаров.

Чрез Иван Драшков и Цветлин Йовчев Великов е свързан с „библиотекарската групировка“, на ченгета от ДС, ДПС и олигарси. Какво ли ще съветва Великов Стефан Янев ? Как се източва масива на МВР ? Или как се прави нов „Костинброд“ ? Или функцията му е друга ? Да контролира самият служебен министър-председател ?