След 15 години САЩ не спряха тероризма макар и с цената на огромни загуби

Днес САЩ  отбелязват 15 години от терористичните атаки на 11-ти септември, отнели живота на близо 3000 души, съобщават световните агенции. Президентът Барак Обама ще произнесе слово в Пентагона, като преди това ще почете с минута мълчание в Белия дом паметта на загиналите. Група от осем бегачи се очаква да приключи тридневния си маратон си от Пентагона до Ню Йорк. Сред участниците, решили да пробягат около 400 километра, са пожарникари, полицаи и служители от спешна помощ, помагали при атаките.

Близо три хиляди загинаха в Ню Йорк, Пенсилвания и в Пентагона на 11-ти септември 2001 г. Похитени от терористичната групировка "Ал Кайда" самолети се врязаха в сгради-символи на САЩ, превърнали се в гроб за хиляди хора, припомня агенция "Фокус". Лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен бе убит през май 2011 г. при оторизирана от президента Барак Обама спецакция.

11-ти септември промени драстично националната и световна политика, даде начало на войната срещу тероризма и породи дебат за изземването на граждански свободи в името на сигурността.

И какво постигнаха САЩ ?!

 

По данни на DW във водените от САЩ войни в Афганистан, Ирак и Пакистан са загинали 225 000 души от тях над 31 000 американски воиници, а разходите за войните са към четири трилиона долара - това са резултатите на първата финаносва равносметка от началото на трите войни към 2011 г.

До момента няма цялостно изследване за разходите за войните, водени от Съединените щати след терористичните удари на 11 септември 2001 година. Авторите на настоящото проучване - екип от 20 икономисти, юристи и политолози от универиситета Браун в Провидънс, се опитват за пръв път да дадат всеобхватен отговор на въпроса колко са стрували войните в Ирак, Афганистан и Пакистан. И излиза, че с прибавянето на лихвените плащания се оформя сума от между 3,2 и 4 трилиона долара. При това без да са отчетени разходите за обезщетения на ветерани или за лечение на ранените. 

За размера на кредитите, които е трябвало да вземе дълбоко затъналата в дългове Америка, може да се съди по лихвите от 185 милиарда долара, натрупани до 2011 г. А до 2020-та година сумата може да достигне един трилион долара - в зависимост от това как ще се развият в бъдеще военните ангажименти в Афганистан.

Други източници посочват 4468 американски войници загинали в Ирак, други 2 345 - в Афганистан. Ранени  около 1 млн. американски бойци в двете войни, които струваха над 6 трилиона долара. 

Освен това Америка има невероятна криза с ветераните. И републиканци, и демократи не бива да забравят, че тази криза се задълбочава в момента - близо 514 000 ветерани чакат обезщетения за инвалидност, като средно необходимото време при първо искане е около 318 дена, а при нови искания - над 160 дни.

Между 1 януари 2009-та и 31-ви март 2016 г. в тези страни са били убити 1540 служители на частни военни компании (176 души в Ирак и 1364 – в Афганистан). 
.

"Под лупа"