You are here

Случаят "Плевнелиев" за укриване на подкуп е престъпление

Цецка Цачева с половин уста призна, че укриването на искан подкуп е престъплениеЦецка Цачева с половин уста призна, че укриването на искан подкуп е престъпление

Макар всички власти в България да декларират воля за справяне с корупцията по върховете, шефове на законодателната и съдебната власт показаха ясно, че предпочитат да се разграничат от конкретния казус със столични общинари, които са изнудвали за подкуп Росен Плевнелиев през 2007 година. Случаят стана публично достояние след разкритията на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов миналия петък, а сдружение "Анна Политковская" вече сезира прокуратурата за това, че Плевнелиев не е подал сигнал до съответните органи, а Цветанов, в качеството си на длъжностно лице, не е разпоредил разследване за искания рушвет.

Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите


Главният прокурор Борис Велчев потвърди пред репортери във вторник, че е получил сигнала и е назначил проверка. Той обаче даде да се разбере, че разглежда случая в контекста на предстоящите избори, в които бившият регионален министър Росен Плевнелиев е кандидат за президент на управляващата партия ГЕРБ.

"Ще да използвам случая да кажа нещо от тук нататък, което ще бъде валидно за следващите 40-45 дни. Предполагам, че сега покрай изборите ще идват много сигнали за участници в тях. Всички тези сигнали ще бъдат проверявани съобразно правилата. Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите. Много ми се иска тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да

 

вкара повече сигнали срещу своите опоненти. Т.е. всички сигнали, които постъпват, ще бъдат работени, но информации по тях ще се дават пестеливо съобразно нашата медийна стратегия", изтъкна Борис Велчев.

Преди ден кандидатът за столичен кмет от БСП Георги Кадиев обяви, че в корупционната схема са замесени общински съветници, които в предишния мандат са били представители на десни партии, а в този са влезли с листата на ГЕРБ. Такива са Радослав Тошев, Орлин Иванов и Константин Тилев. Двама от тях - Радослав Тошев и Орлин Иванов, са участвали в групата, водила разговори през 2008 г. за отчуждаването на

Случаят "Плевнелиев" за укриване на подкуп е престъпление

общинския парцел, част от територията на Бизнес парка, с който е бил ангажиран Росен Плевнелиев като управител на "Линднер" в България.

Кадиев, който е общински съветник от БСП, твърди също, че кметът Йорданка Фандъкова, която сега се кандидатира за нов мандат, е знаела за този случай още през 2008 г.

Според Цачева по принцип има престъпление, но при Плевнелиев няма

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) отказа да коментира случая с изнудването на Плевнелиев от трима общински съветници, които, според свидетелствата на Цветан Цветанов, били известни като "групата на брокерите".

Във вторник Цачева гостува в сутрешния блок на бТВ, където бе помолена да анализира случая като юрист, но тя почти панически избягваше да се ангажира с какъвто и да е коментар, повтаряйки, че не познава фактите.

След като й бе припомнено, че не друг, а вицепремиерът Цветанов е разгласил фактите, тя каза: “Не желая да коментирам в ролята си на председател на Народното събрание други институции”.

В отговор на хипотетичен въпрос, ако тя получи данни за корупция, би ли сезирала прокуратурата, Цачева плахо призна, че ако някой й поиска подкуп, а тя не съобщи за това на компетентните органи, това е престъпление.

"След като разполагам с такива данни, за мен е нарушение, ако не ги оповестя”, обясни Цачева.

Веднага след това тя побърза да се поправи и продължи в правата партийна линия, уточнявайки, че случаят с Плевнелиев не може да бъде категоризиран като престъпление.

Орлин Иванов: "Група хлебарки" сътвориха този "нагъл компромат"

Явно вбесен не само на Кадиев, но и на Цветанов, общинският съветник Радослав Тошев призова вътрешният министър да каже имената на общинарите, които са изнудвали Плевнелиев. Според Тошев изказването на Цветанов е нанесло удар както срещу кампанията на Плевнелиев, така и срещу тази на Йорданка Фандъкова и срещу групата на общинските съветници от ГЕРБ.

Тошев заяви в четвъртък пред Mediapool, че общинарите от ГЕРБ ще извикат Плевнелиев, който лично да каже кой точно му е искал пари и по този начин да се свърши със спекулациите. По-късно обаче шефката на съветниците от ГЕРБ в София Малина Едрева съобщи, че са решили да не провеждат такава среща, защото ставало дума за събития, случили се в предишния общински съвет.

В същото време засегнатите общински съветници Радослав Тошев и Орлин Иванов, които първо са влезнали в градския парламент от партията на Стефан Софиянски ССД, но после минават към ГЕРБ, продължават да твърдят, че става дума за компромат.

Запитан как името му попадна в този скандал и какво знае по случая, заместник-председателят на Столичния общински съвет Орлин Иванов коментира пред БНР:

"Ами, ще дам две определения на това, което сътвориха, няма да се посвеня да ги нарека група хлебарки, защото само едни хлебарки, събрани в един ъгъл, могат да измислят подобен нагъл компромат. Определенията са - да, това е една изключително нагла лъжа и предизборен компромат, който се опитват да насочват
срещу ГЕРБ, разбира се, срещу г-н Плевнелиев, поради факта, че не могат да измислят каквито и да е било реални политики или алтернативи на работата на ГЕРБ както в общината, така и в държавата."

На въпрос случайно ли, според него, вицепремиерът Цветанов е разкрил случая с изнудването на Плевнелиев, Орлин Иванов каза, че трябва да питан самият Цветанов.

"Тази сделка беше предложена за гледане в миналия мандат на общинския съвет и, да, със сигурност и тогава част от общинските съветници имаше нежелание тази сделка да бъде приета и тя не беше приета в рамките на мандата на миналия общински съвет. В началото на мандата на сегашния общински съвет сделката беше сложена отново за гледане, бяха подобрени още малко параметрите в полза на Столична община и беше приета с почти пълно единодушие, забележете, единствено само пет колеги от групата на БСП бяха против", разказа Орлин Иванов, като уточни, че Георги Кадиев не е участвал в гласуването.

Орлин Иванов повтори, че от 10 години се познава семейно и служено с Плевнелиев, който е "изключително почтен човек, с немски манталитет, който никога не би се замесил в подобни схеми, респективно, разбира се, аз никога не бих си позволил и не бих си позволил да му поискам каквото и да е било за приключването на тази сделка".

Иванов допълни, че са се отказали от среща с Плевнелиев за изясняване на случая "поради една-единствена причина - ако тръгнем да правим такива срещи, това означава, че влизаме в компроматната схема на Кадиев и хлебарките около него".

"Нека г-н Кадиев да сезира прокуратурата, само че нека да посочи ясни имена и факти. Моментално, ако той посочи моето име, и той затова го е страх да посочи конкретно име, но ако той посочи моето име, моментално ще бъде даден под съд и аз ви гарантирам, че ще го осъдя. Защото той лъже по най-нагъл начин", заяви Орлин Иванов.

mediapool.bg