СЛУЧИ ЛИ СЕ ДА РАЗЧИТАМЕ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА – БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ

Петко Горанов

СЛУЧИ ЛИ СЕ ДА РАЗЧИТАМЕ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА – БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ
… и приятели доктори, който ги има. А който ги няма ???
Моята лична фактология:
Нощта на 24/25 окт. се почувствах зле. Температурата беше 37.6, специално потърсих наличие на обоняние и установих, че нямам такова. Това ме насочи към тест за Ковид-19. Намирах се на 400+ км от София.
На 25 окт., неделя, в 13.30 ч. вече бях в София. Никакъв шанс за спешен тест където и да е в неделя следобяд. Не мога да установя връзка с личния си лекар, който е личен лекар на цялото ни семейство. На страницата на Столична РЗИ пише „Затворено. връзка с личния си лекар, който е личен лекар на цялото ни семейство.  Няма такова нещо като „Горещ телефон“ или „Дежурен“.
Състоянието ми бих оприличил като на буболечка, настъпена с ботуш на асфалта.
На 26 окт., понеделник, застанах пред кабинета на личния си лекар, след като по никакъв начин не успях да се свържа по телефона . Беше в отпуск, посочено беше име на заместник, който отсъстваше. Обслужващата сестра ми каза „Нямаме още спусната програма“, което означаваше „Тръгвай си и се оправяй както можеш“. Тръгнах си. След 8.30 успях да направя връзка със СРЗИ, откъдето ми казаха, че имам работа с личния си лекар и те нямат никакъв контрол над тях.
Направих си спешен ПСР тест, за който заплатих 175 лв. след чакане на опашка 80 минути.
Днес, 27 окт., вторник, продължавам да не мога да се свържа с личния си лекар; синът ми е спрян от училище по наше родителско решение и няма кой да ми каже колко да продължи това – 10-дневния карантинен срок, или? Трябва ли двамата с майка му да си правят ПСР тест? Някои ще кажат, че тези неща са известни от обща култура. Добре, но аз поставям въпроса от гл. т. на организация на системата. Потърсих контакт с ИАМО (Изпълнителна агенция „Медицински одит“) и всичко, което е създадено като възможност при тях, е да подадеш сигнал онлайн. Направих го. Да видим времето за реакция.
Системата е неспособна да се справи със засечки като тази. В кризисна ситуация липсата на елементарен организационен ресурс е страшно деморализиращо за хората. Някой дава ли си сметка, че няма пилот в самолета?
Спазвайте мерките, не ги критикувайте!
Бог с нам !
 
Фейсбук