Смърт на родилка

Смърт на 19-годишна родилка Деяна ГеоргиеваВместо да оперират, медиците в общинската столична АГ клиника „Шейново“ предприели „изчаквателна тактика“ по отношение на починалата по-късно 19-годишна родилка Деяна Георгиева. Това става ясно от експертизите по случая.

Деяна е изписана от болницата, въпреки че не е спирала да повръща и е била с диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия, пише в експертизите, предоставени на БТА от майката на починалата - Людмила Велинова. Деяна почина на 24 октомври т.г.

След като на 12 септември младата жена е родила със секцио в „Шейново“, са настъпили множество усложнения. Това налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни  болници.

Проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ в „Шейново“, „Пирогов“, Инфекциозна болница и Александровска болница показва, че в „Шейново“, след раждането, въпреки високите стойности на левкоцитите й, „не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация“. Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се казва още в становището на агенцията.

Деяна не е била преместена в изолатор, поради липса на такъв в „Шейново“, въпреки че състоянието й го е налагало. Изписана е - въпреки повръщането и диарията, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

При извършване на лапароскопия в болница „Пирогов“ се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена. В болницата са предприели „изчаквателна тактика“, се казва в становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на „тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса“, се казва в становището на Столичната регионална здравна инспекция. В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се „касае за сепсис от гинекологичен произход“.

В патоанатомичната експертиза се установяват „задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента“, се казва в становището на агенция „Медицински одит“.

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега се води срещу неизвестен извършител.

Заради този и още един случай на смърт на 35-годишна родилка, директорът на „Шейново“ д-р Иван Костов подаде оставка.

Webcafe.bg